Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Uga Dumpis: Zāļu Covid-19 izārstēšanai nav un, domājams, nebūs

© Lauris Aizupietis/F64

Tā kā Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis strādā arī slimnīcā, viņš kā ārstniecības persona jau ir vakcinēts. Un tieši vakcinēšanos viņš uzskata par svarīgāko ieroci cīņā ar Covid-19, jo viņš šaubās, vai kādreiz tiks izgudrotas zāles, kas izārstē no šīs slimības, to viņš atklāj intervijā žurnālam “Deviņvīri”.

U. Dumpis pieļauj, ka kaut kādi uzlabojumi zāļu ziņā noteikti būs, bet pēc viņa teiktā, akūtām vīrusu infekcijām zāļu vispār neesot. Pretvīrusu medikamenti tikai uzlabojot izārstēšanās procentu. Zāles ir hroniskām vīrusu infekcijām - HIV, hepatītam, kas tās apstādina, bet ne akūtām - herpes vīrusa infekcijai, encefalītam. U. Dumpis intervijā uzsver, ka Latviju glābs tikai vakcīnas. Taču, pat neskatoties uz vakcinēšanos, vīruss, visticamāk, saglabāšoties, jo ne visi gribēs vakcinēties. Līdz ar to viņš šaubās, vai izdosies sasniegt pūļa imunitāti ar vakcinēšanos. Tomēr nākamajā ziemā pēc viņa domām situācija būs labāka nekā pašlaik. Viņš cer, ka maskas vairs nevajadzēs nēsāt jau vasarā. Tomēr pret skolēnu Dziesmu un deju svētkiem šovasar, ja tie tiek organizēti lidzīgi kā iepriekš, proti, ar pilnu estrādi, dzīvošanu kopā skolās un ballēšanos, viņš kategoriski iebilst.

U. Dumpis uzsver, ka Covid-19 izraisošais vīruss ir lipīgāks par gripas vīrusu. Tas izplatās pilienu veidā un, iespējams, nedaudz arī aerosolu veidā, neventilētās telpās. Izplatība notiekot mazāk no saskares ar virsmām, rokām, vairāk tieši no gaisa. Jo šaurāka telpa, jo tuvāk ir cilvēki, jo mazāk tiek vēdināts, jo vairāk vīruss izplatās. Biežāk inficējoties kolēģi, ģimenes locekļi - cilvēki, kas ilgāku laiku ir kopā. Īsti neizskatoties, ka varētu inficēties, ja trolejbusā vai veikalā kāds paiet garām, atklāj U. Dumpis.

Kā raksta “Deviņvīri”, Covid-19 nav bijusi tā briesmīgākā infekcija, ar kuru ir nācies strādāt Ugam Dumpim, taču stresa ziņā tā viņa dzīvi ir ietekmējusi visvairāk. Pagājušās vasaras beigās U. Dumpis ticis uzlūkots gandrīz vai kā tautas ienaidnieks, kurš gribētu nokaut ekonomikas nozares, savukārt pēc rudens un ziemas sākuma straujā inficēšanās un saslimstības pieauguma netrūkst to, kuri valdībai pārmet pārāk mīkstu karantīnu tajā pašā laikā, kad citi mudināja “laist vaļā” tūrismu, restorānus un koncertus.