Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Mobilais mamogrāfs tuvāk sievietēm

Mobilā digitālās mamogrāfijas kabinetā kopš aprīļa pārbaudītas vairāk nekā 3000 sievietes. Galvenokārt šis kabinets uz riteņiem dodas uz tām pilsētām, kur nav stacionāra mamogrāfa, un, kā Neatkarīgajai atzīst kabineta speciāliste radiologa asistente Daina Bibika, sieviešu atsaucība ir ļoti liela. Reti kurai sievietei izdodas izrauties no ikdienas darbiem un atrast liekus naudas līdzekļus, lai aizbrauktu uz galvaspilsētu, tāpēc mobilais mamogrāfs ir būtisks palīgs savlaicīgai sieviešu izmeklēšanai krūts vēža riska noteikšanā.

Mobilais kabinets ir īpaši pielāgota automašīna, kurā atrodas mamogrāfs – iekārta, ar kuru veic krūts dziedzera izmeklējumus sievietēm, lai atklātu iespējamās izmaiņas. Brīdī, kad Neatkarīgā iepazīstas ar šā kabineta darbību, vairākas sievietes Rīgā uz ielas interesējas, vai šeit būs iespējams veikt mamogrāfiju. Šoreiz gan nē, atsaka speciālisti, taču tas apliecina, ka sievietēm ir interese pārbaudīt savu veselību.

Šis mobilais mamogrāfa kabinets iegādāts Norvēģijas atbalstīta projekta ietvaros un darbojas Veselības centra 4 paspārnē. Sākotnēji mamogrāfs izbrauca arī uz noteiktiem punktiem Rīgā – Bolderājā, Ziepniekkalnā, jo, izpētot baltos plankumus, tas ir, vietas, kur sievietēm nav pieejama mamogrāfa pārbaude, izrādījās, ka Rīgā vairākos attālos rajonos šādu iespēju nav. Rīgā kopumā pārbaudītas 357 sievietes, vēlāk pieņemts lēmums tomēr vēl vairāk koncentrēties uz Latvijas reģioniem, stāsta Veselības centra 4 valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds. Kopumā visā Latvijā izmeklētas 3335 sievietes.

No šīm sievietēm mobilajā mamogrāfā valsts apmaksātās vēža skrīninga programmas laikā pakalpojumu izmantojušas 2005 pacientes (ar uzaicinājuma vēstuli), bet pārējās izmeklējumu veikušas ar ģimenes ārsta vai ārstējošā ārsta norīkojumu. Ir iespējams arī izmeklējumu veikt par maksu. Pārbaužu dati liecina, ka tikai nedaudz vairāk par piekto daļu pārbaudīto sieviešu viss ir normas robežās. Lielākajai daļai sieviešu – 72 procentiem – ir konstatēti atsevišķi labdabīgi veidojumi. Sešos procentos gadījumu pēc izmeklējuma radušās aizdomas par patoloģiju, bet trīs procentos – aizdomas par ļaundabīgu veidojumu. Tāpat trīs procentos gadījumu izmeklējums skaidri parādījis, ka sievietei krūtī ir ļaundabīgs veidojums.

Aparatūra ir ļoti laba, mobila un moderna, Neatkarīgajai atzīst radiologa asistente D. Bibika. Viņa brauc pie pacientēm uz lauku rajoniem. "Darbs nav viegls, jāstrādā precīzi, jo tikai tā var redzēt, kāda ir veselības situācija," stāsta mediķe, "daudzas sievietes nezina, kas vispār tā ir par metodi un ko tā izmeklē. Viņas saka: mēs te saņēmām tādu vēstuli, uz kurieni es esmu atnākusi? Tad mēs pacietīgi skaidrojam. Paskaidrojam arī, kā tiek veikts izmeklējums un ka tiks iegūts digitāls attēls." D. Bibika norāda, ka iegūtos rezultātus izpēta divi neatkarīgi speciālisti un dod slēdzienu.

Mobilais digitālās mamogrāfijas kabinets līdz pat gada beigām turpinās izbraukumus vairākās Latvijas pilsētās. Speciālisti novērojuši: jo mazāka pilsēta, jo lielāka atsaucība.

Savukārt Veselības norēķinu centra dati liecina, ka šāgada deviņos mēnešos tikai 18% no visām uzaicinātajām sievietēm veikušas krūts vēža profilaktiskās pārbaudes un 14% – dzemdes kakla vēža pārbaudes. Vēža savlaicīgas atklāšanas programmas laikā uz mamogrāfijas izmeklējumiem kopš programmas sākuma izsūtīta 245 561 uzaicinājuma vēstule. Izmeklētas 45 285 sievietes, no kurām 503 ir aizdomas par ļaundabīgo veidojumu, bet vēža šūnas ir atklātas 54 sievietēm.