Tikai 18,44% aicināto sieviešu veikušas krūts vēža un 14,24% - dzemdes vēža pārbaudi

Šā gada deviņos mēnešos tikai 18,44% no visām uzaicinātajām sievietēm veica krūts vēža profilaktiskās pārbaudes un 14,24% - dzemdes kakla vēža profilaktiskās pārbaudes, liecina Veselības norēķinu centra (VNC) apkopotā informācija.

Pēc apkopotajiem datiem uz 2010.gada 1.oktobri, vēža savlaicīgas atklāšanas programmas laikā uz mamogrāfijas izmeklējumiem kopš programmas sākuma ir izsūtīta 245 561 uzaicinājuma vēstule.

Izmeklētas turpretī ir 45 285 sievietes, no kurām 503 ir aizdomas par ļaundabīgo veidojumu, bet vēža šūnas ir atklātas 54 sievietēm.

Savukārt uzaicinājuma vēstules uz dzemdes kakla vēža profilaktiskajām pārbaudēm izsūtītas 341 594 sievietēm. No 48 643 izmeklētajām personām uz dzemdes kakla vēzi 1179 sievietēm nepieciešami tālāki izmeklējumi diagnozes precizēšanai.

Sievietes aktīvāk uz pārbaudēm dodas Vidzemē, kur aptuveni 20%-21% aicināto sieviešu ir veikušas pārbaudes.

Saskaņā ar valsts organizēto un finansēto ļaundabīgo audzēju savlaicīgas atklāšanas programmu katru mēnesi tiek izsūtītas uzaicinājuma vēstules sievietēm, lai reizi trijos gados katrai Latvijas sievietei vecumā no 25 līdz 70 gadiem būtu iespēja veikt dzemdes kakla vēža izmeklējumu un reizi divos gados vecumā no 50 līdz 69 gadiem - mamogrāfijas izmeklējumu.

Uzaicinājuma vēstule garantē pakalpojuma samaksu no valsts budžeta līdzekļiem. Tādēļ, dodoties uz izmeklējumu, jāņem līdzi vēstulei pievienotā skrīningtestēšanas karte un pati vēstule, kas ir nosūtījums šo izmeklējumu veikšanai.

Savukārt, ja sieviete dzemdes kakla citoloģisko uztriepes paņemšanu veiks pie ginekologa, kurš nav līgumattiecībās ar aģentūru, tad no valsts budžeta līdzekļiem tiks apmaksāta citoloģijas materiāla testēšana laboratorijā, bet par uztriepes ņemšanu un vizīti pie privātā ginekologa sieviete maksās pati.