Bērnu slimnīcai ziedo darbu, naudu un mantas

Termometri, linolejs, kušetes, saliekamās gultas, remonts infekcijas slimību nodaļā, vecāku mājas celtniecība – tas ir tikai neliels uzskaitījums Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas vajadzībām.

Uzzinot par termometru trūkumu, iestājas šoks, taču Gints Knoks apstiprina – kad viņa bērns ārstējies slimnīcā Vienības gatvē Rīgā, pats gājis un pircis termometru, jo medicīnas iestāde nav varējusi atļauties tēriņus četru latu apmērā jeb viena digitālā temperatūras mērītāja vērtībā. Iespējams, kancelejas piederumu trūkumu slimnīcas darbinieki var pieciest, bet mazulīšiem nav pudelīšu, pakaviņu un citu akūti nepieciešamu lietu. Tas rosinājis G. Knoku un citus domubiedrus uzsākt labdarības akciju Lielie bērnu slimnīcai. Piemēram, aizvadītajā sestdienā apmēram divsimt lielu un mazu ļaužu sakopa slimnīcas teritoriju Vienības gatvē: krāsoja žogu, stādīja košumkrūmus, grāba lapas, raka dobes, remontēja apzagto un sabojāto rotaļlaukumu. Darāmā netrūka, un talka bija raiti organizēta. Talciniece Inita stāstīja – kad viņas dēlēns ārstējies slimnīcā, vislielākās šausmas pārņēmušas infekcijas slimību nodaļā. Tāpēc viņa labprāt talko, jo šobrīd nevar iedot naudu nodaļas remontam. G. Knoks apstiprina – šī nodaļa patiešām izskatās baisi.

Cilvēki arī aicināti zvanīt uz ziedojuma tālruni 90006681. Līdz vakardienai šādi varētu būt iegūti ap 2000 latu. Precīzāki dati kļūs zināmi šodien. Daudzi bija nopirkuši vajadzīgās lietas un atveduši uz slimnīcu paši. Daļa no tām nonāks arī bērnu slimnīcā Gaiļezerā. Zinot, ka Veselības ministrija Bērnu slimnīcas budžetu nav apcirpusi, bet gan piešķīrusi papildus 700 000 latu, kas ļauj nodrošināt neatliekamās palīdzības sniegšanu un plānveida operācijas līdz gada beigām, gribot negribot rodas jautājums, kā tiek piešķirts un izmantots valsts finansējums prioritārai medicīnas iestādei.

G. Knoks teic: "Nezinu, kas vainojams naudas trūkumā – slimnīcas menedžments vai valsts finansējums. Mums, akcijas rīkotājiem, ir labticīga pieeja: ja slimnīcas vadība apgalvo, ka nevar nopirkt termometrus, ticam. Taču uzskatu, ka jebkuras valsts labklājības un tiesiskuma mērītājs ir attieksme pret bērnu slimnīcu." Viņš aicina vecākus palīdzēt remontēt palātas Gaiļezerā, kur arī ārstējas mazie pacienti.

Visu ziedojumu saņēmējs ir Bērnu slimnīcas atbalsta fonds. Dāvātās mantas ir nofotografētas, uzskaitītas, un to sadale tiks kontrolēta, sola akcijas rīkotāji. Vienlaikus viņi jūtas gandarīti, ka labdarības kustība vēršas plašumā. "Cilvēki apzinās, ka šajā situācijā uz valsti paļauties nevar, tikai uz sevi. Šis ir spilgts piemērs tautas pašorganizācijai," priecājas G. Knoks.