Rīgā reģistrēti pirmie gripas slimnieki

Laikā no 4.oktobra līdz 10.oktobrim Latvijā ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām vidēji slimoja 991 cilvēks uz 100 000 iedzīvotāju, liecina Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) apkopotie dati.

Tas ir mazāk nekā septembra pēdējā nedēļā, kad uz 100 000 iedzīvotāju vidēji slimoja 1267 cilvēki.

Visaugstākā saslimstība reģistrēta Rīgā - 1123 cilvēki uz 100 000 iedzīvotāju, Gulbenē - 1156 saslimušie uz 100 000 iedzīvotāju un Rēzeknē - 1120 saslimušie uz 100 000 iedzīvotāju.

Viszemākā saslimstība bijusi Jēkabpils apkaimē - 447 saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

LIC apkopotie dati arī liecina, ka līdz šim saslimšana ar gripu Latvijā nav reģistrēta, izņemot Rīgu, kur septembra pēdējā nedēļā reģistrēti pieci saslimšanas gadījumi ar gripu.

Laikā no 4.oktobra līdz 10.oktobrim jauni saslimšanas gadījumi ar gripu nav reģistrēti.

LIC atgādina, ka gripas un citu akūtu elpceļu infekcijas slimību individuālā profilakse ir veselīgs dzīvesveids - pilnvērtīgs uzturs, šķidruma lietošana uzturā, miegs vismaz astoņas stundas diennaktī, fizikās aktivitātes, iekšēja labsajūta un pozitīvas domas, norūdīšanās procedūras un atpūta svaigā gaisā, saka Rozentāle.

Lai nesaslimtu, laikā, kad ir paaugstināta iespēja inficēties ar gripu, nepieciešams pēc iespējas retāk apmeklēt vietas, kur uzturas daudz cilvēku, nepieciešams vēdināt telpas un mitrināt iekšējo telpu gaisu, ģērbties piemēroti laika apstākļiem, kā arī rūpīgi mazgāt rokas ar ziepēm vairākas reizes dienā un vēl biežāk slimošanas laikā, jo vīrusi un baktērijas intensīvi izplatās arī ar rokām. Roku mazgāšanā priekšrocība ir šķidrām ziepēm, jo vīrusi un baktērijas ilgstoši saglabājas uz gabalu ziepēm.

Lai izvairītos no saslimšanas ar gripu un tās komplikācijām, ārsti rekomendē arī vakcināciju.