Uztrauc Latvijas mediķu aizvilināšana

Pēc Ekonomikas ministrijas (EM) prognozēm, medicīnas darbinieku ar augstāko izglītību (ārsti, vecmātes), ka arī vidējā medicīnas personāla pieprasījums tuvākajos gados samazināsies, savukārt Veselības ministrija (VM) norāda, ka atsevišķās specialitātēs ārstu skaits ir nepietiekams, kā arī – Latvijā vērojama tendence, ka samazinās gados jauno ārstu skaits, tātad notiek mediķu novecošanās.

Vai Latvijā tuvāko gadu laikā būs vajadzīgi ārsti un vai pieprasījums pēc ārstiem un medmāsām nemazināsies, šo jautājumu neviļus aktualizējis starptautisks medicīnas un farmācijas karjeras dienu pasākums, kas svētdien norisināsies Rīgā. Uzvirmojis pat skandāls – Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) un Latvijas Māsu asociācija uzskata par nepieļaujamu Latvijā organizēt šādus mūsu mediķus aizvilinošus pasākumus.

Aizvilina vai palīdz?

Tik plašas medicīnas un farmācijas karjeras dienas MedPharm Careers 2010 Latvijā notiekot pirmoreiz, saka pasākuma organizētāju pārstāvis, uzņēmuma Mediconsult MS vadītājs Māris Mežeckis. Šādas karjeras dienas notikušas daudzās Eiropas valstīs, tagad arī Latvijā, un mērķis ir sniegt informāciju. Viņš noraida izskanējušās bažas, ka šis pasākums vai tā organizatori pilda darbā iekārtošanas biroja funkcijas.

Tieši uz šajā jomā iespējamām nelikumībām norāda LĀB un Latvijas Māsu asociācija, kas jau iesnieguši ziņojumu Nodarbinātības valsts aģentūrai ar aicinājumu izvērtēt, vai firmai, kas karjeras dienas organizē, ir darbā iekārtošanas licence. Izpētot uzaicinājumu mediķiem, atklājas, ka tajā ir piedāvāts gan klausīties lekcijas, gan piedāvātas tikšanās jau ar konkrētām darbā iekārtošanas firmām no ārzemēm, gan "tūkstošiem darba piedāvājumu" no Lielbritānijas, Īrijas, Vācijas, Šveices, Francijas un pat Saūda Arābijas.

Nepārprotami aicina

Latvijas ārstus un medmāsas gaidīt gaida citās valstīs. Kompānijas ID Medical pārstāvis Trušars Patels norāda, ka "pēdējā gada laikā esam palīdzējuši vairāk nekā 200 medicīnas speciālistiem atrast darbu Lielbritānijā, 35 no tiem ir no Latvijas". Karjeras dienu organizētājs Gregors Čodkovskis klāsta, ka visvairāk pieprasīti ir anesteziologi, ātrās neatliekamās palīdzības mediķi, psihiatri, pediatri un oftalmologi, bet kopumā jebkuras specialitātes ārsti ir pieprasīti un var veiksmīgi atrast darbu ārvalstīs, ja vien prot kādu no Eiropas valodām. Pasākuma organizatori nemaz neslēpj, ka tajā piedalīsies konkrētu slimnīcu tīkli, kas meklē darbiniekus, medmāsu personāla atlases un dažādas citas firmas.

Vervē prom

Pēc LĀB datiem, šogad 190 medicīnas darbinieki lūguši izziņas, lai dotos darba gaitās ārpus Latvijas, savukārt ik mēnesi no valsts izbraucot aptuveni 10 līdz 15 māsas, kuru galvenais galamērķis ir Lielbritānija, Īrija, Norvēģija. LĀB uzskata, ka karjeras dienas ir neētiskas, jo to galvenais mērķis ir zagt mediķus Rietumeiropas vajadzībām. LĀB prezidents Pēteris Apinis saka: es saprastu, ja karjeras dienās galvenokārt piedalītos Latvijas ārstniecības iestādes, kuras meklē darbiniekus, bet te tā ir suteneru kompānija, ko interesē rezidentūru beigušie ārsti. Latvijas Māsu asociācijas prezidente Jolanta Zālīte pievienojas viedoklim, jo mediķi tiekot iebiedēti, ka viņiem nebūs darba Latvijā, un tam pretim – karjeras dienas un iespējas ārzemēs. Par mediķu aizbraukšanu būtu jāsatraucas arī pacientiem, jo labas medmāsas aizbrauc.

Tomēr galvenais iemesls aizbraukšanai ir zemās algas Latvijā un neziņa, kas notiks, vai būs pastāvīgs darbs, īpaši tas uztrauc jaunos ārstus. Tāpēc Latvijas Jauno ārstu biedrība uzskata, ka pie ārstu aizbraukšanas nav vainojamas starpvalstu kompānijas, bet gan Latvijas valsts.

Ekonomikas ministrija prognozē, ka medicīnas darbinieku skaits līdz 2015. gadam samazināsies par 2000 cilvēkiem, kas saistāms ar veselības un sociālās aprūpes nozarē paredzamām reformām.

Svarīgākais