Latvijā katru gadu tiek atklāti ap 1000 plaušu vēža slimnieki

2010.gads ir Pasaules Plaušu veselības gads. 14.oktobrī visā Pasaulē un arī Latvijā pirmo reizi tiek atzīmēta Spirometrijasdiena. Šīs dienas ietvaros Latvijas Tuberkulozes un plaušu slimību ārstu asociācija aicina pārbaudīt plaušu veselību un veikt bezmaksas plaušu veselības pārbaudi - spirometriju.

Spirometrija ir plaši pieejama, salīdzinoši nedārga plaušu funkcionālās diagnostikas pamata metode. Pārbaudot plaušu veselību ar spirogrāfu, ir iespējams uzzināt: cik daudz un cik ātri varam ieelpot un izelpot; kāds ir plaušu bioloģiskais vecums, āds ir elpošanas sistēmas veselības stāvoklis.

Spirometrija ļauj objektīvi novērtēt plaušu ārējās elpošanas funkciju un tās traucējumu pakāpi. Daudzu slimību gadījumā, piemēram, astmas pacientiem, spirometrija ne tikai palīdz apstiprināt diagnozi, bet arī ļauj novērtēt slimības smagumu un lietojamo medikamentu efektivitāti. Astmas pacientiem elpošanas rādītāju kontrole dinamikā ir tikpat nozīmīga kā, piemēram, glikēmijas rādītāju novērošana diabēta slimniekiem.

Šis diagnostikas mērījums ir nepieciešams visos plaušu slimību, kā arī jebkura elpas trūkuma vai klepus gadījumā, bet, jo īpaši, jebkura vecuma smēķētājiem.

Spirometrijas laikā pacients speciālā iemutī, kurš ir pieslēgts pie datora, veic atkārtotus mierīgas un maksimāli straujas ieelpas un izelpas manevrus, tādējādi nosakot plaušu tilpumus un gaisa plūsmas rādītājus. Iegūtie dati tiek salīdzināti ar t.s. normatīvajiem rādītājiem, kas ir atkarīgi no katra indivīda auguma, dzimuma un vecuma.