Uzsver Veselības nozares nevalstisko organizāciju nozīmi būtisku lēmumu pieņemšanā

Sadarbībai ar veselības nozares nevalstiskajām organizācijām ir būtiska loma būtisku lēmumu un labāko risinājumu pieņemšanā nozarē, šodien, tiekoties ar Eiropas Slimnīcu darba devēju asociācijas prezidentu Godfreju Pereru un Latvijas Slimnīcu biedrības priekšsēdētāju Jevgēņiju Kalēju, uzsvēra veselības ministrs Didzis Gavars.

Viņš uzsvēra, ka, izstrādājot nākamā gada valsts budžetu, jāņem vērā profesionāļu priekšlikumi un brīdinājumi. Tāpat ministrs pauda pārliecību, ka veselības nozares finansējums nākamajā gadā nav pakļaujams turpmākiem samazinājumiem un iespēju robežās būtu jātuvina vismaz 4% apjomam no iekšzemes kopprodukta, kas ļautu stabilizēt situāciju veselības aprūpē.

Tikšanās laikā tika pārrunāta situācija veselības aprūpē gan Latvijas, gan Eiropas Savienības kontekstā. Veselības ministrs uzsvēra, ka Latvijā jāturpina nozares efektivitātes uzlabošana, attīstot ambulatoro veselības aprūpi. Tāpat kopīgi ar sociālajiem partneriem jāatsāk darbs pie cilvēkresursu programmas īstenošanas, kas ļautu ilgtermiņā iedzīvotājiem nodrošināt pakalpojumu saņemšanu no kvalificēta ārstniecības personāla.

Kā viens no lielākajiem izaicinājumiem Eiropas Savienības kontekstā tika uzsvērta pārrobežu direktīvas ieviešana, pie kuras tiek turpināts darbs.

Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvas projekta mērķis ir nodrošināt skaidru ietvaru pārrobežu veselības aprūpei. Tajā paredzēts, ka pacientiem ir tiesības saņemt veselības aprūpi citās valstīs un saņemt šo izdevumu atmaksu tādā pašā apmērā kā par aprūpi paša valstī, ja attiecīgais pakalpojums ir iekļauts valsts apmaksājamo pakalpojumu grozā.