Nobela prēmija medicīnā - par mākslīgo apaugļošanu

Vakar, sākoties, gadskārtējai Nobela nedēļai, paziņots, ka prestižo prēmiju medicīnā un fizioloģijā ieguvis britu zinātnieks Roberts Edvardss, kurš izstrādājis mākslīgās apaugļošanas mehānismu (IVF), kas ļāvis pie pēcnācējiem tikt miljoniem neauglīgu pāru.

"Viņa sasniegumi ir palīdzējuši ārstēt neauglību, ar kuru sirgst ievērojams skaits cilvēku uz visas pasaules. Aptuveni 10% precētu pāru, kas vēlējušies bērniņu, bet nav spējuši to ieņemt, atklājums devis šādu iespēju," sacīts AP citētajā Nobela komitejas paziņojumā.

85 gadus vecais Kembridžas universitātes profesors R. Edvardss pie problēmas sāka strādāt vēl pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados. Kopā ar Patriku Stepto (viņš mira 1988. gadā) viņš izstrādāja tehnoloģiju, saskaņā ar kuru olšūnas tika apaugļotas ārpus mātes organisma, bet pēc tam ievietotas dzemdē. 1978. gada 25. jūlijā Lielbritānijā piedzina Luīze Brauna - pirmais bērns, kurš ticis ieņemts ar IVF mehānisma palīdzību. Tiek lēsts, ka kopš tā laika visā pasaulē ap 4 miljoniem bērnu piedzimuši, pateicoties R. Edvardsa izstrādātajai mākslīgās apaugļošanas sistēmai. R. Edvarda dibinātā Bornholas klīnika izplatījusi paziņojumu kurā norādījusi, ka paša profesora veselības stāvoklis neļauj viņam sniegt intervijas.

Svarīgākais