Bērnu slimnīcas lieta nonākusi prokuratūrā

Viena no pēdējā laika skaļākajām kukuļošanas krimināllietām – par nelikumībām Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā – nonākusi prokuratūrā. Kriminālvajāšanu kopumā lūgts sākt pret desmit personām. Krimināllieta atklājot arī faktus, ka ļaunprāšu rokās nonākuši arī ziedojumi.

Pagaidām gan ne no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB), kas šo lietu izmeklējis, ne prokuratūras netiek sniegta sīkāka informācija. Zināms, ka viena no personām, kuru izmeklētāji lūdz apsūdzēt šīs krimināllietas ietvaros, ir bijušais Tautas partijas biedrs un ziedotājs Aivars Lisenko.

Pērn oktobrī KNAB sāka kriminālprocesu par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem no 2007. līdz 2009. gadam saistībā ar publiskajiem iepirkumiem Bērnu slimnīcā. Sākotnēji tika aizturētas piecas personas – divas par iepirkumiem atbildīgās Bērnu slimnīcas amatpersonas un trīs privātpersonas. KNAB skaidroja: saistībā ar vairākiem būvdarbu iepirkumiem slimnīcas vajadzībām Bērnu slimnīcas amatpersonas, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā, pēc iepriekšējas vienošanās ar vairāku uzņēmumu atbildīgajām personām veikušas pretlikumīgas un krāpnieciskas darbības lielā apmērā. Šajā lietā apcietinājums tika piemērots toreizējam Bērnu slimnīcas valdes loceklim un ekonomikas direktoram Arnim Kramzakam, Projektu vadības un attīstības biroja pārstāvim Raitim Muižniekam, būvfirmas Pamats valdes loceklim Aleksandram Kreiceram un Bērnu slimnīcas saimnieciskajam direktoram Aivaram Lisenko. Vēlāk drošības līdzeklis visiem četriem tika mainīts.

Vairāki aizdomās turamie figurē kā darbinieki būvniecības firmās, no kurām dažas ar fiktīviem līgumiem izmantotas valsts iepirkumos nozagtās naudas atmazgāšanā, ziņo portāls ir.lv. Aizdomās turamos lūdz apsūdzēt par krāpšanu lielā apjomā vai grupā, par dokumentu viltošanu, par dienesta pilnvaru pārsniegšanu mantkārīgā nolūkā, kukuļņemšanu un kukuļdošanu. Amatpersonas vaino, ka tās, izmantojot dienesta stāvokli mantkārīgos nolūkos, izkrāpa naudu vairākos slimnīcas iepirkumu konkursos, manipulējot ar tāmēm.

Neatkarīgā rakstīja, ka firma, kas visbiežāk uzvarējusi Bērnu slimnīcas būvniecības darbu iepirkumos, pēdējo gadu laikā bija Pamats. Kopš 2007. gada šī firma atzīta par uzvarētāju sešos iepirkumos par kopējo summu 3,5 miljoni latu. Laikā, kad uzvirmoja skandāls, firma kā galvenais dalībnieks (celtnieku apvienības PPF būve sastāvā) piedalījās daudzfunkcionālā korpusa celtniecībā. Krimināllietā figurē arī informācija par slimnīcas Vecāku mājas pirmās kārtas būvdarbiem rīkoto slēgto konkursu 2009. gada maijā, kur, iespējams, izkrāptā nauda nākusi no slimnīcas labdarības fonda.

Pērn pēc krimināllietas apstākļu publiskošanas aktualizējās jautājums arī par slimnīcas vadības iespējamo atbildību, taču Veselības ministrija (tobrīd to vadīja Baiba Rozentāle (TP), kas tagad kandidē Saeimas vēlēšanās no Par labu Latviju) neuzskatīja par vajadzīgu vismaz uz izmeklēšanas laiku atstādināt no amata slimnīcas valdes priekšsēdētāju Dzintaru Mozgi, kurš vēlāk atkāpās pats.

Svarīgākais