Šodien sākas Krūts veselības mēnesis

No šodienas visā pasaulē, tostarp Latvijā, sāks atzīmēt Krūts veselības mēnesi. Lai sievietēm padarītu pieejamāku informāciju par krūts vēža profilaksi un ārstēšanu, Stradiņa slimnīcas Krūts slimību centra speciālisti izveidojuši īpašu mājaslapu "www.krutsvezis.lv".

Mājaslapa ļauj iepazīties ar labdabīgām un ļaundabīgām krūts slimībām, saprast krūts diagnostikas metodes un to pielietojumu, noskatīties video, izdzīvojot līdzi sievietes stāstam par aizdomām, ārsta konsultāciju, operāciju, pēcoperācijas periodu, kā arī iemācīties veikt pašpārbaudes, ko sievietēm regulāri ieteicams veikt jau no 20 gadu vecuma.

Krūts vēža mēneša pirmsākumi meklējami 1985.gadā, kad radās ideja veicināt sabiedrības izpratni un informētību par krūts vēzi, iedrošināt sievietes aktīvāk rūpēties par savu veselību, laikus izmantot agrīnas diagnostikas un profilakses iespējas. Kopš 1991.gada par krūts vēža apzināšanas simbolu ir kļuvusi rozā lentīte, ko radīja Krūts vēža izpētes fonda dibinātāja Evelīna H. Laudere sadarbībā ar žurnālu "Self".

Stradiņa slimnīcas Krūts slimību centra ārsti atgādina par savlaicīgu vēža diagnostiku. Pacientēm ar aizdomām par onkoloģisku patoloģiju Krūts slimību centrā iespējams saņemt ārsta konsultāciju ārpus rindas vienas nedēļas laikā un veikt visus nepieciešamos izmeklējumus vienas dienas laikā. Pēc konsīlija, kur piedalās multidisciplināra ārstu komanda, pacientiem tiek sniegtas rekomendācijas un izvēlēta turpmākās ārstēšanas taktika.