Šodien atzīmē Pasaules sirds dienu

Šodien visā pasaule tiks atzīmēta Pasaules sirds diena. Atzīmējot šo dienu, visu septembri Veselības inspekcijas (VI) sirds veselības kabinetu speciālisti rīkos īpašus sirds veselības kabinetu izbraukumus uz vairākām vietām Latvijā.

Izbraukumi notiks uz Rēzeknes novada Verēmu, Mākoņkalna un Audriņu pagastu, Amatas novada Nītaures un Zaubes pagastu, Gulbeni, Tērvetes novadu, Liepāju, Durbes pagastu, Valmieru un Strenču novada Sedas pilsētu.

VI atgādina, ka Latvijas iedzīvotājiem ir iespēja bez maksas pārbaudīt savu sirds veselību arī tajos sirds veselības kabinetos, kas iedzīvotājiem pieejami visa gada garumā. Pirms došanās uz kabinetu iedzīvotājiem savu vizīti ieteicams pieteikt, iepriekš pa tālruni sazinoties ar konkrēto sirds veselības kabinetu.

Sirds veselības kabinetos personas no 18 gadu vecumam vienu reizi gadā bez maksas un bez ārsta nosūtījuma var pārbaudīt savu sirds veselību - izmērīt asinsspiedienu, veikt auguma un svara mērījumus, noteikt ķermeņa masas indeksu, holesterīna, cukura līmeni asinīs, kā arī saņemt konsultācijas par sirds un asinsvadu slimību riskiem un uzzināt, kā rūpēties par savu veselību.

Katrs sirds veselības kabineta apmeklētājs pēc konsultācijas saņem sirds veselības novērtējuma karti, kurā atzīmēti viņa mērījumi un asins analīžu rezultāti, konstatētie riska faktori, kā arī ieteikumi sirds veselības uzlabošanai. Šo karti ieteicams saglabāt, lai pēc gada varētu salīdzināt savas sirds veselības izmaiņas.

Sirds kabinetos apmeklētāji netiek ārstēti, bet gan konsultēti. Ja nepieciešams, sirds kabineta māsa var rekomendēt vērsties pie ģimenes ārsta vai speciālista.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais