"Olainfarm" Latvijā samazinās pieprasītāko medikamentu cenas

Medikamentu ražotāja AS "Olainfarm" vadība ir pieņēmusi lēmumu no šī gada 1.novembra Latvijā vidēji par 16% samazināt realizācijas cenas 26 dažādu devu medikamentiem gandrīz visās terapeitiskajās grupās.

"Olainfarm" samazinās realizācijas cenas dažādām devām šādiem medikamentiem: "Adaptol", "Ambroksol", "Bikarfen", "Fenkarol", "Furamags", "Furasol", "Gripofleks", "Herpelāns", "Ibuprofēns", "Itranols", "Neiromidīns", "Noofen", "Ol-askofēns", "Omeprazol", "Ranitidīns", "Remantadīns", "Amlodipin", "Jogurt", "Vagilac", teikts uzņēmuma paziņojumā biržai.

Tas tiek darīts, lai pēc iespējas lielākā mērā, dažos gadījumos arī pilnībā vai ar uzviju, kompensētu iespējamās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) paaugstināšanas sekas, kuru ietekme uz atsevišķu sabiedrības grupu veselības stāvokli var būt kritiska, teikts uzņēmuma paziņojumā biržai.

"Pēdējā gada laikā saņemam arvien satraucošākas ziņas par to, kā Latvijas iedzīvotāji saglabā un uzlabo savu veselību. Pēc būtiskiem apmaksāto medicīnas pakalpojumu samazinājumiem 2009.gadā ir strauji krities vizīšu skaits pie ārstiem un acīmredzot pieaugusi pašārstēšanās. Lai arī tā nav uzskatāma par atbalstāmu un veicināmu praksi, vairākos gadījumos pārdomāta pašārstēšanās, sevišķi hroniski slimajiem, kas ir labi informēti par savu veselības stāvokli, sniedz vismaz kaut kādus rezultātus - nepieļauj tālāku situācijas pasliktināšanos, un tā ir krietni labāka alternatīva roku nolaišanai," paziņojumā biržai norāda "Olainfarm" valdes loceklis Salvis Lapiņš.

Paziņojumā teikts, ka "Olainfarm" ir sasniegušas veselības speciālistu bažas, ka, atceļot samazināto PVN likmi (pašreiz - 10%), kas izraisīs medikamentu cenu pieaugumu par vairāk nekā 10%, liela daļa pacientu, kuri līdz šim ir sekmīgi piekopuši pašārstēšanos, līdzekļu trūkuma dēļ varētu to pārtraukt pilnībā.

"Šāda lēmuma ietekme uz mūsu sabiedrības jau tā ne visai labo veselības stāvokli var būt dramatiska. Mums rūp Latvijas sabiedrības veselība un ilgtspēja, tādēļ mēs, "Olainfarm", negaidīsim sekas, bet rīkosimies proaktīvi un samazināsim Latvijā pieprasītāko medikamentu cenas," norāda Lapiņš.

Saskaņā ar "Olainfarm" akcionāru apstiprināto 2010.gada budžetu un kompānijas darbības plānu apgrozījums 2010.gadā tiek plānots 24,5 miljoni latu, bet tīrā peļņa - 2,7 miljoni latu. 2010.gada pirmajā ceturksnī koncerna apgrozījums bija 24% no gadā plānotā, bet peļņa - 26% no gadā plānotā.

"Olainfarm" peļņas un zaudējumu aprēķins par 2009.gadu liecina, ka koncerna apgrozījums sasniedza 22,4 miljonus latu, kas par aptuveni 12% pārsniedz apgrozījumu 2008.gadā, kad konsolidētais apgrozījums bija 20,086 miljoni latu.

"Olainfarm" peļņa pagājušajā gadā bijusi 2,36 miljoni latu. 2008.gadā uzņēmums strādāja ar 1,44 miljonu latu zaudējumiem, liecina uzņēmuma auditētais pārskats, kas publicēts "NASDAQ OMX Riga" biržā.

Latvijā

Latvijas Universitātes (LU) fonds saņēmis vienu miljonu eiro lielu ziedojumu no uzņēmuma "MikroTik" Eksakto zinātņu un tehnoloģijas fakultātes un Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes atbalstam, informē augstskola.

Svarīgākais