Aicina ziedot 0 un AB grupas asinis

Valsts asinsdonoru centram (VADC) patlaban pietrūkst 0 un AB grupas rēzus negatīvo un pozitīvo asiņu, tāpēc īpaši tiek lūgti atsaukties tieši šo asins grupu donori, ziņu aģentūru LETA informēja centra pārstāve Zane Mistre.

Lai papildinātu asins krājumus, centra specializētais autobuss šonedēļ dosies izbraukumos pa Rīgu. Šodien asinis varēs ziedot pie Dailes teātra Brīvības ielā 75 līdz plkst.15, trešdien, 22.septembrī, pie Latvijas Nacionālās operas Aspazijas bulvārī 3 no plkst.10 līdz 14, savukārt ceturtdien, 23.septembrī, - pie iepirkšanās centra "Olimpija" Āzenes ielā 5 no plkst.10 līdz 15.

Tāpat centrs dosies izbraukumos uz reģioniem - 21.septembrī uz Ogres kultūras namu Brīvības ielā 1 no plkst.10 līdz 13 un 24.septembrī uz Grobiņas novada Skolēnu interešu centru Grobiņā, Lielajā ielā 56, no plkst.10 līdz 13.

Jau ziņots, ka asins donoriem tiek piedāvāta iespēja veikt iepriekšēju pierakstu uz asins ziedošanas procedūru VADC.

Tas nozīmē, ka donori pēc iepriekšēja pieraksta tiks pieņemti ārpus rindas. Donoru pieraksta sistēma izveidota ar mērķi saīsināt donora uzturēšanās laiku VADC un padarīt asins ziedošanu ērtāku donoriem. Pierakstoties asins ziedošanai pa bezmaksas tālruni 800 00 003, donoram iespējams pierakstīties asins ziedošanai VADC darba laikā un ziedot asinis ārpus rindas.

Vesels cilvēks var ziedot asinis četras līdz piecas reizes gadā, ievērojot divu mēnešu intervālu starp asins nodošanas reizēm. Vienā asins nodošanas reizē donors ziedo 450 mililitrus asiņu. Tas nav kaitīgi vesela cilvēka veselībai. Asinis organismā nemitīgi atjaunojas, turklāt donori retāk slimo ar hroniskām slimībām.

Lai nodotu asinis, donoram jābūt veselam un vecumā no 18 līdz 65 gadiem, kas jāapliecina, līdzi ņemot personu apliecinošu dokumentu. Donors nedrīkst svērt mazāk par 50 kilogramiem. Donoram pirms asins došanas jāatpūšas. Nodot asinis nav vēlams pēc nakts maiņas, saspringta darba vai liela emocionāla pārdzīvojuma. Pirms procedūras nedrīkst smēķēt un lietot alkoholu.

Pēc asins nodošanas donors saņem naudas kompensāciju trīs latu apmērā pusdienām, kā arī brīvdienas, saglabājot vidējo darba algu, asins došanas dienā un nākamajā dienā, iepriekš to saskaņojot ar darba devēju.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais