Pandēmiskā gripa mazāk kaitīga, bet būs arī šogad; vakcīnas pret gripu gaida septembra beigās

Šogad, neskatoties uz to, ka Latvijā turpinās izplatīties arī pandēmiskā H1N1 gripa, Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) speciālisti uzskata, ka iedzīvotāji to neizjutīs tik sāpīgi, kā tas notika aizvadītajā gripas sezonā, jo daļa cilvēku to jau pārslimojuši un līdz ar to ir izveidojusies imunitāte.

Turklāt speciālisti arī norāda, ka septembra beigās LIC būs pieejamas pretgripas vakcīnas. Ar vienu vakcīnu šogad varēs aizsargāties gan pret pandēmisko gripu, gan arī diviem sezonālās gripas paveidiem, kuri šosezon cirkulēšot.

Maksa par vienu vakcīnu LIC būs pieaugušajiem astoņi lati, bet bērniem - septiņi lati.

Par trim gripas vīrusu tipiem liecina ziņas no dienvidu zemēm - Dienvidamerikas, Austrālijas, kurās gripas sezona jau bijusi. Latvijā sezona vēl nav sākusies un LIC nav konstatējis nevienu saslimšanas gadījumu, taču stāsta, ka palielinās saslimšana ar akūtām augšējo elpceļu saslimšanām.

LIC Infekcijas slimību epidemioloģiskās uzraudzības un imunizācijas nodaļas vadītājs Jurijs Perevoščikovs lēš, ka Latvijā gripas sezona varētu būt diezgan ierasta, tā varētu sākties janvāra beigās vai februāra sākumā.

Kā ziņots, aicinot domāt par jauno gripas sezonu, SIA "Vakcinācijas centrs" no 13.septembra līdz 19.septembrim Latvijā rīkos gripas profilakses nedēļu, kuras laikā sabiedrību plānots informēt par gripas bīstamību, pašreizējo situāciju veselības jomā Latvijā, kā arī izglītot par iespējām izvairīties no saslimšanas ar gripu.

Centra vadītāja Ārija Stalbova norāda: ja laicīgi sāksim domāt par savas un savas ģimenes locekļu imunitātes stiprināšanu, tad gripas vīrusam nebūs iespējas izplatīties.

Gripas un citu akūtu elpceļu infekcijas slimību individuālā profilakse ir veselīgs dzīvesveids - pilnvērtīgs uzturs, šķidruma lietošana uzturā, miegs vismaz astoņas stundas diennaktī, fizikās aktivitātes, iekšēja labsajūta un pozitīvas domas, norūdīšanās procedūras un atpūta svaigā gaisā.

Visdrošākais veids, kā sevi pasargāt no gripas vīrusa, joprojām ir vakcinēšanās, kas pieejama, ja kādu iemeslu dēļ profilakses pasākumus realizēt ir sarežģīti. Piemēram, bērniem, vai citiem cilvēkiem, kas daudz ir spiesti uzturēties sabiedriskās vietās, izvairīties no saskarsmes ar vīrusu ir daudz grūtāk. Vakcīna ļauj iegūt imunitāti bez slimošanas, informē Stalbova.

Par vakcinēšanos infektologi īpaši aicina domāt riska grupu pacientus - tos, kas sirgst ar hroniskām plaušu un sirds slimībām, cukura diabētu, imūnsistēmas nomākumu, bērnus līdz divu gadu vecumam un cilvēkus, kas vecāki par 60 gadiem.

Infektoloģijas centra direktore profesore Baiba Rozentāle atgādina, ka gripa ir nopietna augšējo elpceļu vīrusinfekcija un tās attīstības gaita ir ļoti līdzīga saaukstēšanās slimību attīstībai.

Lai izvairītos no saslimšanas, nepieciešams pēc iespējas retāk apmeklēt vietas, kur uzturas daudz cilvēku, nepieciešams vēdināt telpas un mitrināt iekšējo telpu gaisu, ģērbties piemēroti laika apstākļiem, kā arī rūpīgi mazgāt rokas ar ziepēm vairākas reizes dienā, un vēl biežāk slimošanas laikā, jo vīrusi un baktērijas intensīvi izplatās arī ar rokām. Roku mazgāšanā priekšrocība ir šķidrām ziepēm, jo vīrusi un baktērijas ilgstoši saglabājas uz gabalu ziepēm.