Veselības ekonomikas centrs nepiekrīt iecerei mazināt kompensējamo zāļu budžetu

Veselības ekonomikas centrs ir aprēķinājis - lai nodrošinātu zāļu kompensāciju vismaz Igaunijas un Lietuvas līmenī, Latvijai būtu šim segmentam jānovirza vēl vismaz 32 miljoni latu. Tieši tādēļ centrs uzskata, ka nevar piekrist Funkciju izvērtēšanas darba grupas priekšlikumam mazināt kompensējamo zāļu budžetu.

Kompensējamie medikamenti ir viens no būtiskākajiem veselības aprūpes pamatelementiem. Savlaicīgi nodrošinot pacientiem nepieciešamos kompensējamos medikamentus, tiek samazināts pacientu skaits, kuriem jāārstējas ar ielaistākām slimībām un par daudz lielākām izmaksām slimnīcās.

Latvijā valsts piešķirtais finansējums kompensējamajiem medikamentiem jau pašlaik ir ievērojami mazāks par nepieciešamo efektīvas veselības aprūpes nodrošināšanai. Vienam iedzīvotājam piešķirtais finansējums zāļu kompensācijai Lietuvā ir par 30 %, Igaunijā par 44 %, un vidēji Eiropas Savienībā par 600% lielāks nekā Latvijā.

Ņemot vērā, ka arī iepriekšējos gados kompensējamo zāļu finansējums ir bijis nepietiekams, Latvijā joprojām, salīdzinot ar citām ES valstīm, zāles netiek kompensētas visu to diagnožu pacientiem, kam tas būtu nepieciešams. Turklāt atsevišķu slimību gadījumos, pacientu skaits, kas var saņemt kompensējamās zāles, ņemot vērā medikamentu augstās izmaksas, ir ierobežots.

Svarīgākais