Izveido Latvijā vienīgo rokas ķirurģijas nodaļu

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā turpmāk darbosies specializēta nodaļa pacientiem ar augšējo ekstremitāšu traumām, slimībām un infekcijām – rokas un plastiskās ķirurģijas nodaļa, Neatkarīgajai pastāstīja Austrumu slimnīcas speciāliste Inguna Potetinova.

Nodaļa ir izveidota pēc iekšējas reorganizācijas plastiskās ķirurģijas nodaļas vietā. Šāds lēmums pieņemts, jo rokas ķirurģija un plastikas ķirurģija ir savstarpēji cieši saistītas, turklāt liela daļa slimnīcā strādājošo plastikas ķirurgu ir specializējušies tieši rokas ķirurģijā. Šādas izmaiņas ienesīs arī skaidrību pacientu un apdrošināšanas kompāniju vidū, kas nereti bija neizpratnē, kāpēc ārstēšana notiek plastiskās ķirurģijas nodaļā. Tas saistīts ar sabiedrībā joprojām valdošo stereotipu, ka plastiskā ķirurģija aprobežojas tikai ar tā sauktajām skaistuma operācijām.

"Rokas un plastiskās ķirurģijas nodaļas izveide ir likumsakarīga, jo jau kopš aprīļa, kad tika slēgta rokas ķirurģijas nodaļa Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā, esam vienīgie valstī, kas sniedz kvalificētu palīdzību šā profila pacientiem," saka Rīgas Austrumu slimnīcas valdes priekšsēdētājs Viesturs Boka. Viņš arī norāda, ka Rīgas Austrumu slimnīca ir vienīgā vieta valstī, kur tiek veikta traumatiski zaudēto ķermeņa daļu piešūšana un kvalificētu speciālistu palīdzība ir pieejama visu diennakti.