Brīvdienās reģistrēti vēl divi saindēšanās gadījumi ar sēnēm

Nedēļas nogalē Latvijā divas sievietes - viena Vidzemes pusē Liepas pagastā, bet otra Ogres apkaimē - saindējušās, lietojot uzturā sēnes, aģentūru LETA informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Bukša.

Tā Vidzemē, Liepas pagastā, 74 gadus veca kundze ēdusi svaigas sēnes, domādama, ka tās ir saulsardzenes. Tomēr pēc maltītes viņai bijusi nepieciešama mediķu palīdzība un sievieti nācies nogādāt Vidzemes slimnīcā. To, kādas sēnes sieviete lietojusi, būs jāskaidro slimnīcas mediķiem.

Otrs saindēšanās gadījums fiksēts Ogrē, kur kāda 47 gadus veca sieviete pēc sēņu ēšanas ar saindēšanos nogādāta mediķu aprūpē slimnīcā.

Kā informēja Bukša, brīvdienās NMPD mediķi snieguši divas telefoniskas konsultācijas, jo zvanītāji ar gremošanas trakta problēmām pēc sēņu lietošanas uzturā interesējušies, kā viņiem rīkoties. Tomēr zvanītāji aprobežojušies ar konsultāciju saņemšanu un pie mediķiem pēc palīdzības nav vērsušies.

Jau ziņots, ka šonedēļ pēc balto mušmiru ēšanas viena sieviete jau mirusi, bet piecus gadus vecs bērns nogādāts Hamburgā aknu transplantācijai.

Šogad Latvijas mežos sēņu ir ļoti daudz, tāpēc NMPD mediķi aicina būt ļoti uzmanīgiem, lasot mežā vai pērkot tirgū sēnes.

Mediķi aicina lasīt tikai tās sēnes, kuras cilvēks pazīst. Arī pērkot sēnes tirgū vai veikalā, jāizvēlas tikai tās sēnes, kura labi zināmas, nepaļaujoties uz pārdevēja ieteikumiem.

Uzturā nekad nedrīkst lietot vecas, pāraugušas un bojātas sēnes. Saindēšanās var notikt ne tikai ar indīgām sēnēm, bet arī ar ēdamām sēnēm, kuras ir bojājušās vai nepareizi sagatavotas, tāpēc svarīgi ievērot sēņu apstrādes ilgumu un veidu.

Sēnes jālasa grozos, lai tās nesakarstu, nesaspiestos un tām piekļūtu gaiss. Sēnes, kuras tiek lasītas un uzglabātas plastmasas traukos un polietilēna maisiņos, ātri bojājas.

Mediķi iesaka nelasīt sēnes autoceļu, dzelzceļu, izgāztuvju un rūpnīcu tuvumā, kur ir paaugstināts gaisa piesārņojums.

Pārnesot sēnes mājās, nekavējoties tās jāapstrādā, jo kavēšanās un sēņu ilgāka uzglabāšana var izraisīt saindēšanos pat ar ēdamām sēnēm.

Sēnes nedrīkst lietot kopā ar alkoholu, jo alkohols pastiprina toksisko vielu iedarbību. Alkohols vēl papildus rada smaguma sajūtu un var apgrūtināt palīdzības sniegšanu, ja tāda nepieciešama.

Sēnes nedrīkst pārēsties, jo tā ir smaga un grūtāk sagremojama barība. Nav ieteicams tās ēst pirms gulētiešanas.

Pirmie saindēšanās simptomi var parādīties vienas līdz divu stundu laikā, bet dažkārt tie var parādīties arī vēlāk. Simptomi var būt dažādi, atkarībā no saindēšanās smaguma. Ļoti bieži pirmās pazīmes ir vemšana, vājums, svīšana un sāpes vēderā.

Ja ir aizdomas, ka notikusi saindēšanās ar sēnēm, nekavējoties jāzvana 113, lai izsauktu neatliekamo medicīnisko palīdzību. Gaidot mediķus, ieteicams izskalot kuņģi, izdzerot četras līdz piecas glāzes vārīta ūdens ar sodu un izraisīt vemšanu, kairinot rīkles galu. Šādu kuņģa skalošanu atkārto vairākas reizes. Vēlams lietot siltu ūdeni. Zarnu traktu attīra, izdarot klizmu. Var lietot aktivēto ogli. Lai kompensētu šķidruma zudumu, ieteicams dzert vēsu sālsūdeni. Nekādā gadījumā nedrīkst lietot alkoholu.

Ārstēšanās process ir ātrāks un sekmīgāks, ja ir zināms, ar kādu sēni saindēšanās notikusi. Tādēļ ieteicams saglabāt neapēstās sēnes un arī tās sēnes, kuras izskalotas no kuņģa un zarnu trakta, lai būtu iespējams noteikt sēni, kas izraisījusi saindēšanos, un izvēlēties atbilstošu ārstēšanu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.