Gavars: Visi nozarē gūtie ietaupījumi tuvākajā laikā jānovirza ārstniecībai

Tuvākajā laikā jebkurš veselības nozarē potenciāli gūtais ietaupījums būtu jānovirza ārstniecībai līdz brīdim, kad nozares budžets sasniegs vismaz 4% no iekšzemes kopprodukta, uzskata veselības ministrs Didzis Gavars.

Šodien, tiekoties ar Latvijas Slimnīcu biedrības priekšsēdētāju Jevģēņiju Kalēju, Gavars arī norādīja, ka diskusijas par iespējām taupīt valsts budžeta līdzekļus ir nepieciešamas, taču, lemjot par finansējuma piešķiršanu dažādām nozarēm, valdībai jābūt skaidrām prioritātēm.

Viņš arī atzina, ka sāktais kurss uz izmaksu efektīvāku veselības aprūpi ir jāturpina.

Tikšanās laikā Gavars un Kalējs pārrunāja jautājumus saistībā ar 2011.gada valsts budžeta veidošanas gaitu un iespējamajiem budžeta konsolidācijas pasākumiem.

Gavars uzsvēra, ka arī Pasaules Veselības organizācijas eksperti atzinīgi novērtējuši ministrijas īstenotās strukturālās reformas un brīdinājuši par riskiem, kas var iestāties, turpinot nozarei samazināt finansējumu, kas jau tagad nodrošina vien veselības aprūpes minimumu. Tādēļ uz vispārējā budžeta konsolidācijas fona ir pamats nākotnē raudzīties ar piesardzīgu optimismu un cerībām par politiķu izpratni un koleģiālu atbalstu valstiski nozīmīgu lēmumu pieņemšanā, norāda veselības ministrs.

Jau ziņots, ka vakar veselības ministrs un Veselības ministrijas valsts sekretārs Rinalds Muciņš tikās ar Pasaules Veselības organizācijas ekspertu veselības finansēšanas jautājumos Tamasu Evetovitu, kurš atzinīgi novērtēja ministrijas īstenoto politiku, attīstot ambulatoro medicīnisko palīdzību kā izmaksu efektīvāko un pacientiem pieejamāko veselības aprūpi esošajā finanšu situācijā.

Svarīgākais