Portālā Latvija.lv var uzzināt, cik valsts maksā par veselības pārbaudēm

Uzzināju daudz interesantu lietu, Neatkarīgajai saka rīdzinieks Ernests, kurš izmantoja pavisam jaunu interneta vides pakalpojumu iedzīvotājiem jeb epakalpojumu veselības jomā. Ernests pārbaudīja pieejamos datus par sevi pēdējo piecu gadu garumā, atklājot sev jaunas lietas, piemēram, par to, kādas analīzes viņam veiktas un cik par tām samaksājusi valsts.

Tiesa, pašlaik šāds epakalpojums pieejams tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri lieto atsevišķas internetbankas vai kuriem ir drošs interneta paraksts.

Veselības ekonomikas centra speciāliste Laura Lapiņa stāsta, ka jaunie veselības nozares epakalpojumi iedzīvotājiem un ārstniecības iestādēm ir izveidoti pirmajā eveselības projektā. Veselības epakalpojumi iedzīvotājiem ir pieejami vienotajā valsts un pašvaldību pakalpojumu portālā www.latvija.lv. Jau pirms veselības pakalpojumiem šajā portālā bija iespējams izpētīt informāciju par saviem personas datiem Iedzīvotāju reģistrā, kur parādās informācija par vecākiem, viņu dzimšanas gads un vieta, tautība, kā arī personas reģistrēšanas datums, tautība, dati par laulību, bērniem un pases dati. Ja kādi no datiem ir nepatiesi, iespējams nosūtīt ziņojumu par kļūdu.

Tagad mājaslapā ir iespējams iegūt informāciju par atsevišķiem ar veselību saistītiem jautājumiem. Tie ir izkārtoti vairākās sadaļās. Mani valsts apmaksātie veselības aprūpes pakalpojumi sniedz iespēju saņemt informāciju par valsts apmaksātajiem ārstu apmeklējumiem, veiktajām manipulācijām, kā arī noteiktajām diagnozēm. L. Lapiņa precizē, ka tā ir informācija, kas uzkrāta Veselības norēķinu centra datu bāzē. Šī sadaļa arī rīdziniekam Ernestam likusies visinteresantākā. Kopš 2005. gada viņš pie ģimenes ārsta bijis pāris reižu, un tagad šajā reģistrā ir iespējams redzēt, kādas analīzes viņam veiktas, kāda diagnoze noteikta un cik par to samaksājis valsts budžets. "Ikdienā pacients ne vienmēr iedziļinās šajos jautājumos, ārstam laiks vienam pacientam arī ir ierobežots, taču te es skaidri redzu, cik kas valstij izmaksā," secina Ernests. Taču viņam licies dīvaini, ka viņam ir veikts ļoti daudz analīžu, taču par rezultātiem viņš neatceras, ka ģimenes ārsts būtu informējis. Tas ir iemesls nākamreiz to pajautāt. Pašā mājaslapā, protams, analīžu rezultātu nav. Toties ir kontakti ar visiem ārstiem un pat laboratorijas ārstiem, kas veic analīžu pārbaudi.

Cukura diabēta pacientu reģistrā cukura diabēta pacienti var saņemt informāciju par pacientam noteikto diagnozi, izmeklējumiem, nozīmēto ārstēšanu. Tāpat var uzzināt datus par savu ģimenes ārstu un datus par saviem bērniem, tostarp arī viņiem veiktajām veselības pārbaudēm.

**

UZZIŅA

Kur uzzināt datus par savu veselību valsts reģistros?

Ienāc www.latvija.lv un reģistrējies sadaļā epakalpojumi

To ir iespējams izdarīt ar Swedbank, SEB bankas, Latvijas Krājbankas, Citadeles internetbankas piekļuves līdzekļiem, kā arī ar droša elektroniskā paraksta vai Mobilā ID autentifikāciju

Jāizvēlas attiecīgais reģistrs un jāpieprasa dati. Rezultāts parādās pēc dažām sekundēm sadaļā Ziņojumi

Avots: latvija.lv

Latvijā

Šogad peldēšanas sezona ir oficiāli noslēgusies. Ar katru dienu ūdeņi kļūst aukstāki, un pludmales paliek arvien klusākas, lai gan vēl siltās dienas mūs turpina lutināt. Kā norāda glābēji un mediķi - šī peldēšanas sezona iezīmējas melnās krāsās. Salīdzinot ar pagājušo gadu, Latvijā no ūdenstilpnēm izvilkti vairāk noslīkušo, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais