Galvenos speciālistus aicina sniegt priekšlikumus sabiedrības veselības stratēģijai

Līdz nākamās nedēļas beigām Veselības ministrijas (VM) galvenie speciālisti un stratēģiskās padomes locekļi varēs iesūtīt savus priekšlikumus sabiedrības veselības stratēģijai 2011.-2017.gadam, informē VM pārstāvis Oskars Šneiders.

Pēc šodien notikušās galveno speciālistu un stratēģiskās padomes tikšanās Šneiders paskaidroja, ka septembra beigās dokumentu plānots nodot izskatīšanai valsts sekretāru sanāksmē, bet oktobra beigās par to varētu lemt valdībā.

Tomēr tai pat laikā VM pārstāvis skaidroja, ka gadījumā, ja dokuments līdz tam laikam vēl netiks pabeigts, tad termiņš tiks pagarināts.

Galveno speciālistu loma dokumenta izstrādē ir konkrētu un argumentētu priekšlikumu sniegšana, lai stratēģiju pilnveidotu.

Speciālisti pagaidām ir diskutējuši par to, kas dokumentā jāiekļauj, piemēram, par to, cik liela loma stratēģijā jāatvēl veselības aprūpes jautājumiem, jo tā ir tikai neliela daļa no sabiedrības veselības ietekmējošo faktoru kopas.

Kā ziņots, gatavojot jauno sabiedrības veselības stratēģiju 2011.-2017.gadam, VM tiekas arī ar citu jomu speciālistiem, piemēram, ar Valsts policiju diskutēts par iespējām nākotnē cīnīties ar nelegālu alkohola un tabakas apriti.

Kā aģentūru LETA informēja VM, ļoti būtiska sadarbība un atbalsts no policijas puses veselības speciālistiem nepieciešams arī jautājumos par smēķēšanas ierobežojumu ievērošanu publiskās vietās un bērnu pasargāšanu no atrašanās piesmēķētā vidē, piemēram, mašīnās vai smēķējošu vecāku tuvumā.

Sabiedrības veselības nodrošināšana nav tikai veselības nozares jautājums, bet gan visu sektoru kopīga sadarbība un izpratne - tīra vide, pareizs uzturs, fiziskās aktivitātes, izvairīšanās no kaitīgiem ieradumiem, apkārtējā drošība un izglītība kopā nosaka ap 80% no cilvēku veselības. Ārstēšana jeb veselības aprūpe ir tikai neliela daļa, ko cilvēki sāk izmantot tajā brīdī, kad jau ir saslimuši, tādēļ visu sektoru iesaistīšana saslimšanas profilakses nodrošināšanā, par ko tiks runāts sabiedrības veselības stratēģijā, ir ļoti svarīga.

Kā ziņots, VM notiek darbs pie jaunas sabiedrības veselības stratēģijas izstrādes. Sabiedrības veselības stratēģija ir viens no būtiskākajiem nozares dokumentiem, kas nosaka katras valsts prioritātes un atbilstošu rīcību tās iedzīvotāju ilga un kvalitatīva mūža nodrošināšanai. Galvenā koordinējošā un profesionālā loma stratēģijas izstrādē ir VM Sabiedrības veselības koordinācijas komisijai, kurā piesaistīti ne tikai atzīti sabiedrības veselības un uztura speciālisti, Pasaules Veselības organizācija un ārsti, bet arī nevalstiskā sektora pārstāvji.

Sabiedrības veselības stratēģijā tiek ietverti pasākumi, kā valstij veidot savu politiku, lai uzlabotu kopējo sabiedrības veselības situāciju.

Par sabiedrības veselības stratēģijas izveidi ir atbildīga Sabiedrības veselības komisija, kuras priekšsēdētājs ir Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis.

Svarīgākais