Reģionos trūkst bērnu sirds ķirurgu

Latvijā trūkst bērnu kardioķirurgu, it īpaši šī problēma jūtama ārpus Rīgas, reģionos, intervijā aģentūrai LETA norādīja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu kardioloģijas un kardioķirurģijas klīnikas vadītājs Aris Lācis.

Pēc viņa stāstītā, patlaban klīnikā bez viņa esot vēl divi operējoši ķirurgi, līdz ar to darba apjoms ir liels un nereti ārstam nākas veikt ne tikai savus tiešos, bet arī citu jomu pienākumus.

Lācis lēš, ka, iespējams, speciālistu trūkst arī tādēļ, ka algas ir salīdzinoši nelielas, bet darba ir daudz, jo nekad nevar zināt, cikos darbs beigsies. Līdz ar to mediķiem jau nav iespēju piepelnīties, veicot citus darbus.

Viņš arī stāsta, ka šī iemesla dēļ gadās, ka kāds mediķis brauc strādāt uz ārvalstīm, jo tur šai jomā nopelnīt ir daudz lielākas izredzes.

Lācis pastāstīja, ka itāliešu mediķi, kuri šonedēļ kopā ar klīnikas kardioķirurgiem slimnīcā veica vairākas sarežģītas sirds operācijas bērniem, piedāvājuši vietējiem speciālistiem iespēju pieredzes apmaiņā doties uz Itāliju.

Tas esot gandrīz neiespējami, jo, ja, piemēram, prom uz ilgāku laiku dotos divi operējošie ārsti, visa atbildība lielākoties gultos tikai uz viena speciālista pleciem, sacīja klīnikas vadītājs.