Iesaka atņemt zāles hroniski slimajiem

Ieteikums, kas varētu pārvērsties par valdības lēmumu samazināt valsts finansējumu kompensējamiem medikamentiem par 7,4 miljoniem latu, nozīmētu to, ka vairāk nekā 400 000 cilvēku, kas slimo ar diabētu, astmu, sirds išēmisko slimību, hipertensiju, reimatoīdo artrītu un daudzām citām slimībām, vairs nespētu iegādāties ikdienā nepieciešamās zāles, Neatkarīgajai uzsver organizācijas Sustento valdes locekle Iveta Neimane.

Pacientu sašutumu izraisījis ceturtdien publicētais šāda veida valsts funkciju auditoru ieteikums, lai ietaupītu līdzekļus valsts budžetā. "Priekšlikums ir uzskatāms par tiešu apdraudējumu cilvēku dzīvībām," norāda I. Neimane, "izteikt priekšlikumu samazināt kompensējamo medikamentu budžetu apstākļos, kad veselības aprūpes augsto izmaksu dēļ pieaug hronisko slimnieku skaits, ir ne vien ciniska attieksme, bet pat graujoša bezatbildība pret Latvijas iedzīvotāju veselību." Latvijas valsts izdevumi kompensējamiem medikamentiem jau tagad ir zemākie Eiropā – šogad Latvijā uz vienu iedzīvotāju zāļu iegādes kompensācijai tiek atvēlēti 32, Lietuvā – 42, bet Igaunijā – 46 lati; citās Eiropas Savienības valstīs – vidēji 224 lati gadā.

Par nepieļaujamu nekompetenci vai bezkaunīgu cinismu šādu ierosmi nodēvējis veselības ministrs Didzis Gavars. Veselības ministrija norāda, ka viens no darba grupas priekšlikumiem paredz tieši veselības aprūpes finansējuma samazinājumu gandrīz par 11 miljoniem latu, ko paredzēts iegūt, samazinot finansējumu, piemēram, kompensējamo medikamentu apmaksai. VM neatbalsta šādus ierosinājumus, tāpēc sniegs detalizētu izvērtējumu. "Acīmredzami aiz skaitļiem netiek saredzēti dzīvi cilvēkus, kuri jau šobrīd saņem tikai veselības aprūpes minimumu," bilst D. Gavars.

Svarīgākais