Saslimšanu skaits ar meningītu turpina samazināties

Šogad visā Latvijā līdz šim reģistrēti 226 saslimšanas gadījumi ar serozo meningītu, liecina Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) apkopotā informācija.

161 no minētajiem saslimšanas gadījumiem šogad reģistrēts Latgales reģionā.

LIC informē, ka reģistrēto meningīta gadījumu skaits pakāpeniski krītas. Šīs nedēļas pirmajās divās dienās reģistrēts viens saslimšanas gadījums Rēzeknes novadā.

Aizvadītajā nedēļā reģistrēti 11 jauni saslimšanas gadījumi Latgales reģionā un vēl astoņi pārējā Latvijā. Salīdzinoši, jūlija otrajā pusē Latgales reģionā nedēļā tika reģistrēti pat ap 30 jauni saslimšanas gadījumi.

Kā ziņots, augusta vidū arī Rīgas reģionā un Vidzemē bija nedaudz pieaudzis inficēšanās gadījumu skaits ar meningītu, taču Rīgas reģionā tas nepārsniedza astoņus, Vidzemē - piecus saslimšanas gadījumus nedēļā.

Iepriekšējais serozā meningīta uzliesmojums Latvijā bija reģistrēts pirms četriem gadiem, kad laika posmā no augusta līdz novembrim ar serozo meningītu bija saslimuši vairāk nekā 500 iedzīvotāju. Toreiz enterovīrusu infekcija izplatījās galvenokārt Daugavpils un Rēzeknes reģionā.

Serozais meningīts ir smadzeņu apvalka iekaisums, ko izraisa dažādi vīrusi, slimība pārsvarā izplatās savstarpējo kontaktu un gaisa pilienu ceļā. Ar to var inficēties, sasveicinoties ar slimo personu vai inficēto personu, kā arī satverot kādu priekšmetu, kuru ņēmusi rokās inficētā persona. Iespējams inficēties, arī lietojot uzturā piesārņotus pārtikas produktus.

Saslimšanas gadījumos novērojama paaugstināta ķermeņa temperatūra - līdz 39 grādiem un vairāk -, stipras galvassāpes, miega traucējumi, ēstgribas zudums, sejas ādas un kakla apsārtums, nespēks, bieži ir slikta dūša, vemšana un sāpes vēderā.

Lai izvairītos no saslimšanas, infektologi iesaka stingri ievērot roku higiēnu, uzturā lietot tikai vārītu vai fasētu ūdeni, kā arī atgādina, ka peldēties ieteicams oficiālās peldvietās, kuras tiek pārbaudītas. Ja peldvietās, kas nav noteiktas kā oficiālās peldvietas, iedzīvotāji pamana putas, atkritumus, naftas produktu plēvi, zilaļģu vai zaļaļģu masveida savairošanos vai ja šo peldvietu tuvumā mīt liels skaits ūdens putnu, vai ja peldvietu tuvumā ir notekūdeņi, tad šādas ūdenstilpes peldēm vēlams neizmantot.