Atbalsta nauda seko pacientam principu diagnostikā

Veselības ministrijas darba grupa atbalsta principa nauda seko pacientam ieviešanu laboratorisko un diagnostisko izmeklējumu apmaksas kārtībā, Neatkarīgā noskaidroja Veselības ministrijā (VM). Šis modelis ļautu pacientam pašam izvēlēties ārstniecības iestādi, kur saņemt laboratorisko vai diagnostisko izmeklējumu.

VM piedāvā jaunu laboratorisko un diagnostisko izmeklējumu apmaksas modeli, kas veicinātu racionālāku finanšu līdzekļu izlietojumu un samazinātu, no ārstniecības viedokļa, nepamatoto nosūtījumu skaitu. Tas varētu arī palielināt pakalpojuma pieejamību pacientiem un konkurenci starp pakalpojuma sniedzējiem. VM darba grupā piedalās pārstāvji no dažādām asociācijām – Ģimenes ārstu, Lauku ģimenes ārstu, Veselības aprūpes darba devēju, Laboratorijas speciālistu, Medicīnas laboratoriju asociācijas, Medicīnas iestāžu biedrības, Latvijas Radiologu asociācijas, Veselības norēķinu centra un Veselības ekonomikas centra.

Darba grupas pārstāvji, pārrunājot plānotās laboratorisko un diagnostisko izmeklējumu apmaksas kārtības izmaiņas, konceptuāli atbalstīja VM piedāvāto modeli – nauda seko pacientam, kas pacientiem ļaus brīvi izvēlēties ārstniecības iestādi, kur saņemt laboratorisko vai diagnostisko izmeklējumu, informēja VM speciāliste Egita Pole. Sanāksmes laikā profesionālo asociāciju pārstāvji norādīja arī uz dažādiem aspektiem, kas būtu jāņem vērā, lai šo principiāli jauno apmaksas modeli varētu izveidot pēc iespējas kvalitatīvāku un caurskatāmāku. Nākamā tikšanās, kurā tiks izskatīti iesūtītie priekšlikumi un precizētas jau ieviešamās modeļa detaļas, notiks pēc nedēļas.

VM piedāvātais projekts nozīmē, ka laboratorisko pakalpojumu sniedzēji varētu būt ikviena iestāde, kas atbilstu obligātajām prasībām un būtu līgumattiecībās ar valsti. Tāpat arī mazinātos birokrātiskās procedūras, jo nebūtu ik pa pāris gadiem jārīko iepirkumu procedūras.

Jaunajā modelī no 2011. gada 1. janvāra pakalpojumu varēs nodrošināt ikviens laboratorisko un diagnostisko izmeklējumu sniedzējs, kas atbilst obligātajām prasībām, tāpēc jauna atlases procedūra šogad netika veikta. Ar esošajām līgumiestādēm līgums tika pagarināts uz gadu, lai neradītu liekus birokrātiskus šķēršļus kandidātiem, kas atbilst visām obligātajām prasībām un sniegs pakalpojumu arī nākamajā gadā. Tiesa, publiski izskanējusi informācija, ka Ministru kabineta noteikumi grozīti un uz gadu pagarināti esošie līgumi, lai līdz 2011. gadam nodrošinātu garantētus ienākumus E. Gulbja laboratorijai, kuras līdzīpašnieks līdz šā gada jūnijam bija veselības ministrs Didzis Gavars. Par to bažas izteica Laboratoriju asociācija, jo uzņēmumi, kuri sākuši strādāt pēdējo trīs gadu laikā, paliek bez valsts atbalsta, bez sadarbības līgumiem. Ministrs gan noliedz savu saistību ar E. Gulbja laboratoriju, jo viņam ar šo uzņēmumu pirms diviem mēnešiem beigušās īpašumattiecības.

Svarīgākais