Slimnīcu biedrība: Veselības aprūpes iestādēm papildu finansējumā jāparedz arī korekcijas iespējas

Vērtējot pacientu plūsmu slimnīcās, līdz gada beigām vajadzētu pieļaut iespēju nepieciešamības gadījumā koriģēt slimnīcām papildu piešķiramos līdzekļus, - šodien pēc tikšanās ar Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāru Rinaldu Muciņu uzsvēra Latvijas Slimnīcu biedrības vadītājs Jevgēnijs Kalējs.

Viņš norādīja, ka pēc sarunām ar VM panākta vienošanās par pēc iespējas vienlīdzīgu papildu piešķirto līdzekļu sadali starp Latvijas ārstniecības iestādēm, jo Kalējs jau iepriekš izteica bažas par to, kā finansējums starp slimnīcām tiks sadalīts. Pēc viņa sacītā, lielāka uzmanība jāpievērš tieši neatliekamās palīdzības slimnīcām, lai to darbība tiktu nodrošināta līdz gada beigām un lai pacientiem nebūtu jāuztraucas par to, ka izsmelto līdzekļu dēļ viņi palīdzību varētu nesaņemt.

Tikšanās laikā Slimnīcu biedrība arī aicināja VM savlaicīgi plānot 2011.gada veselības aprūpes budžetu, pamatojoties uz Latvijas iedzīvotāju reālo pieprasījumu pēc veselības aprūpes pakalpojumiem un ņemot vērā 2010.gada rādītājus.

Kā ziņots, visdrīzāk, jau septembra sākumā veselības aprūpes iestādes sāks saņemt šogad veselības aprūpes nozarei papildu piešķirtos līdzekļus.

VM pārstāvis Oskars Šneiders aģentūrai LETA paskaidroja, ka, lemjot par papildu līdzekļu piešķiršanu, vērā tiks ņemts iestādes noslēgtais līgums ar Veselības norēķinu centru (VNC) par pakalpojumu apjomu, kā arī ārstēto pacientu skaits, jo iestādes "nesaņems naudu ne par ko".

Pēc Šneidera stāstītā, lai nauda tiktu VM vajadzībām piešķirta, vēl ir nepieciešams, lai Finanšu ministrija iesniegtu pieprasījumu Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai. Ja komisija jautājumu izskatīs jau nākamnedēļ un tās lēmums būs pozitīvs, tad jau nākamās nedēļas beigās VNC varēs sākt darbu gan pie līgumu grozījumu veikšanas, gan naudas sadales iestādēm.

Jau ziņots, ka vakar valdība atbalstīja Veselības ministrijas (VM) lūgumu par papildu 26,2 miljonu latu piešķiršanu neatliekamās medicīniskās palīdzības pakalpojumu nodrošināšanai līdz gada beigām.

Svarīgākais