Satrauc ziņa, ka Paliatīvās aprūpes nodaļu varētu pārcelt uz citu vietu

Onkoloģiskos pacientus satraukusi ziņa par iespējamo Latvijas Onkoloģijas centra paliatīvās aprūpes nodaļas pārcelšanu uz citām telpām Biķerniekos, jo esošās telpas iekārojuši citi. Austrumu klīniskās universitātes slimnīca, kuras vadībā strādā Onkoloģijas centrs, pilnībā noliedz šādu informāciju un sauc to par absolūtām baumām.

"Mēs to uzzinājām no darbiniekiem, kuri savās runās pārsprieda šo jautājumu. Lēmums par nodaļas pārcelšanu uz citu vietu neesot vēl oficiāli pieņemts, bet, kā jau parasti šādās situācijās notiek, nav dūmu bez uguns," sarunā ar Neatkarīgo saka kāda paciente. Nodaļa veidota ilgu gadu garumā, izremontēta atbilstoši nodaļas darba specifikai, iekārtota par ziedojumiem – vai būtu prāta darbs tagad šo nodaļu no slimnīcas, kur atrodas viss onkoloģiskās ārstēšanas bloks, pārvietot citur, spriež pacienti. Viņi stāstīja, ka plānots pārcelt slimnīcu uz Biķerniekiem, kur pirms kāda laika atbrīvojušās telpas (klīnika Biķernieki ir pievienota Austrumu slimnīcai), taču tur esot tikai "plikas sienas" un viss būtu par jaunu jāremontē un jāiekārto. Pacienti atkārto, ka viņi dzirdējuši baumas – nodaļas telpās gribot izvietot citu nodaļu un attīstīt plastisko ķirurģiju. Pārmaiņas sākotnēji esot bijušas plānotas no šāgada septembra.

Šādu informāciju pilnībā noliedz Rīgas Austrumu slimnīcas un Latvijas Onkoloģijas centra vadība. Par pilnīgām baumām tās sauc slimnīcas speciāliste Inguna Potetinova: "Gluži otrādi – mēs vēlamies paplašināt un attīstīt paliatīvo aprūpi, tāpēc slimnīcā ir izveidota darba grupa, ko vada Paliatīvās aprūpes nodaļas vadītājs dakteris Vilnis Sosārs. Pagaidām nekādi lēmumi nav pieņemti – ne par nodaļas pārcelšanu uz Biķerniekiem, ne arī kur citur. Mēs gaidām ierosinājumus no darba grupas, kuriem jābūt rudenī, par to, kā attīstīt paliatīvo aprūpi." Onkoloģijas centra vadītājs Viesturs Krūmiņš runas par it kā kādas plastiskās ķirurģijas nodaļas izvietošanu šajās telpās negrasās komentēt, jo tās ir nesaprotami no kurienes radušās baumas.

Tomēr to, ka šāda ideja par nodaļas pārcelšanu uz citām telpām ir bijusi un ir, tiesa, ne oficiāla un ne dokumentēta, Neatkarīgajai atzīst nodaļas vadītājs ārsts Vilnis Sosārs. Pēdējā laikā gan šādas runas sākot pieklust, pateicoties pacientu iebildumiem. "Pavēle nav izdota, taču zināms, ka tas ir sen plānots, pirmās runas bija jau pirms gada, un tagad to mēģina pat uzdot kā mūsu pašu ideju..." stāsta V. Sosārs. Viņam Onkoloģijas centra vadītājs dakteris Viesturs Krūmiņš sacījis, ka jābrauc apskatīt telpas Biķerniekos. "Man ir sliktas ziņas, būs jākravā čemodāni," tā dakterim V. Sosāram pateikts. Viņš to neesot uztvēris kā joku. "14 gadu nodaļa strādā, tās darbības nodrošināšanā ieguldīts milzīgs darbs, līdzekļi," norāda ārsts, "un vispār runa nav tik daudz par vietu, kur mēs atrodamies, bet faktu, ka paliatīvās aprūpes centrs ir onkoloģiskās palīdzības krustcelēs un tas pacientiem ir pats būtiskākais." Paliatīvā aprūpe saskārusies ar dramatisku līdzekļu samazinājumu, un tāpēc rodas jautājums: vai paliatīvā aprūpe kādam ir vajadzīga?

Slimnīcas pārstāve I. Potetinova vēlreiz uzsver: "Mēs gaidām idejas no darba grupas, kuras izskatīs slimnīcas valde." Pēdējo gadu laikā, kopš notikušas klīniku apvienošanās, spriests par dažādām reorganizācijām.

Svarīgākais