Saldū savās mājās neskaidros apstākļos nomirusi grūtniece

Saldū savās mājās dzemdību laikā mirusi kāda sieviete, taču tas nav saistīts ar iespējām saņemt ātro palīdzību. Sieviete bija ieslēgusies vannas istabā un ātrā palīdzība tika izsaukta tikai tad, kad sieviete jau bijusi bez dzīvības pazīmēm, nra.lv apstiprināja valsts Neatliekamā medicīniskās palīdzības (NMP) dienestā.

Saeimas deputātes Ingrīda Circene otrdien Saeimas Veselības apakškomisijas sēdē vērsa uzmanību uz iespējamajām nepilnībām NMP izveidošanas gaitā, jo prakse pierādījusi, ka attālumi ir par lielu, ceļi par sliktu un iedzīvotāju blīvums par mazu, lai veiktu reformu tādu, kāda tā šobrīd tiek realizēta. No kolēģiem Kuldīgas slimnīcā (Circene paralēli deputātes darbam turpina praktizēt kā ginekoloģe) viņa esot uzzinājusi, ka pagājušajā nedēļā ir bijis gadījums, kad mirusi viena grūtniece, kura nemaz nav bijusi uzskaitē, kā arī viens 10 dienas vecas zīdainis. „Un tas noticis pēc šīs reorganizācijas,” norādīja I. Circene. Sieviete savās mājās, sākoties dzemdībām, noasiņojusi. Konkrētāku informāciju gan deputāte nevarēja sniegt.

NMP dienesta vadītāja Renāte Pupele gan iebilda, ka gadījumā ar mirušo dzemdētāju zināms, ka viņa nemaz nav gribējusi tikt līdz ātrai palīdzībai. „Viņa bija ieslēgusies tualetē un tur arī palikusi,” sacīja R. Pupele, norādot, ka šajā gadījumā pat vīrs neesot zinājis, ka sieviete ir stāvoklī.

NMP dienestā nra.lv noskaidroja, ka Saldus ātrā palīdzība tika izsaukta par vēlu. Kad palīdzība ieradās notikuma vietā, sieviete jau bijusi bez dzīvības pazīmēm. „Nav pagaidām skaidrs, kāpēc palīdzība netika saukta laikus,” norāda NMP speciāliste Ilze Bukša. No izskanējušās informācijas izriet, ka sieviete slēpusi no visiem grūtniecību, tā nav bijusi vēlama, tāpēc viņa arī ieslēgusies, bet, kad radinieki tikuši klāt, sieviete jau bijusi uz dzīvības un nāves robežas.

Taču par zīdainīti NMP dienestam gan nav nekādas informācijas, šāds izsaukums neesot saņemts.

Svarīgākais