Trūcīgajiem iedzīvotājiem apmaksās izdevumus par kompensējamajām zālēm un medicīniskajām ierīcēm

Šodien Ministru kabineta sēdē apstiprinātas izmaiņas ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes kompensācijas kārtībā, kas paredz, ka no 1.oktobra trūcīgajām personām šie izdevumi tiks apmaksāti no līdzekļiem, kas paredzēti Sociālā drošības tīkla stratēģijas īstenošanai.

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos paredz, ka trūcīgajām personām, kuras laika periodā no 1.oktobra līdz 31.decembrim būs samaksājušas 12,5 latus par kompensējamajiem medikamentiem vai medicīnas ierīcēm, pārējos izdevumus segs valsts. 2010.gadā visi izdevumi par kompensējamajiem medikamentiem tiks apmaksāti, ja trūcīgā persona būs samaksājusi 50 latus gada laikā.

Jau ziņots, ka Sociālā tīkla ietvaros trūcīgajiem pacientiem no 1.oktobra vairs nebūs jāmaksā pacientu iemaksas. Kā zināms no 2009. gada 1.marta arī trūcīgajām personām bija jāmaksā 50% no valstī noteiktās pacientu iemaksas.

Tāpat paredzēts, ka trūcīgajām personām vairs nebūs jāmaksā arī 15 latu līdzmaksājums par vienā ārstēšanās reizē veiktajām ķirurģiskajām operācijām.

Turklāt rasta iespēja, ka, saņemot ārstēšanos dienas stacionārā, trūcīgie pacienti bez maksas pirms vai pēc ārstēšanās varēs uzturēties ārstniecības iestāžu izveidotajās "viesnīcās".

Tāpat tiks paplašināta pacientu mājas aprūpe un mājas aprūpes sniedzēju tīkls. Šajā darbā tiks iesaistītas tieši pārprofilējamās slimnīcas un to darbinieki reģionos, kas būtiski atvieglos arī sociālo situāciju darbiniekiem šajās iestādēs.

Papildus informācijai: Iedzīvotāji var tikt atzīti par trūcīgiem Ministru kabineta noteikumos noteiktajā kartībā (noteikumi nr. 214 03.03.09). Attiecīgo izziņu pēc iesnieguma saņemšanas un izvērtēšanas iesniedz pašvaldības sociālais dienests. Lai varētu saņemt sev pienākošos atvieglojumus un atbalstu, Veselības ministrija aicina trūcīgos iedzīvotājus laicīgi iesniegt nepieciešamos dokumentus izziņu saņemšanai.

Latvijā

LTV raidījuma “de facto” rīcībā nonākusī telefonu sarakste, visticamāk, starp Izraēlā dzīvojošo miljardieri Leonīdu Ņevzļinu un nu jau Polijā apcietināto Krievijas pilsoni Anatoliju Bļinovu met tumšu aizdomu ēnu pār Latvijas tiesībsargājošām iestādēm. Sarakste cita starpā atklāj abu centienus ar kukuļu palīdzību panākt kriminālizmeklēšanu pret bijušo Pretkorupcijas fonda izpilddirektoru.

Svarīgākais