Sardeļu Bērnu slimnīcā vairs nav

Cīsiņi, sardeles, žāvēta desa neatbilst veselīga uztura principiem, norāda dietologi. Taču vēl pavisam nesen Bērnu slimnīcā, kur strādā labākie bērnu ārsti – speciālisti, kuriem par bērnu veselību jāzina visi par un pret, katru nedēļu mazajiem pacientiem pusdienās tika dotas sardeles, ko uztura speciālisti neiesaka dot. Sardeles šobrīd ir izņemtas no ēdienkartes, Neatkarīgajai apliecina Bērnu slimnīcas speciāliste Romēna Namniece.

Pēc kāda pacienta vecāsmātes aizdomām par iespējamu saindēšanos ar sardelēm Pārtikas veterinārais dienests veica pārbaudi Bērnu slimnīcas ēdināšanas dienestā. Sieviete bija stāstījusi, ka pēc vakariņu porcijas, griķu un sardeles, apēšanas vairākiem bērniem kļuvis slikti. Tiesa, pārbaudē dienests nekonstatēja nekādus pārkāpumus, taču atklājās, ka sardeles ēdienkartē ir ikdienišķa parādība – vismaz reizi nedēļā. Tas pats pārtikas dienests norāda, ka cīsiņos, sardelēs ir pārāk daudz sāls un tauku, kā arī dažādas nevēlamas pārtikas piedevas – tātad produkti neatbilst veselīga ēdiena principiem.

Bērnu slimnīcā Neatkarīgajai pastāstīja, ka ikdienā ir noteiktas sešas dažādas diētas atbilstoši bērnu vecumam un attiecīgai saslimšanai, kā arī zīdaiņu diēta līdz viena gada vecumam (adaptētie maisījumi un putras), saudzējošā diēta bērniem no gada līdz trim (maksimāli sasmalcināta un termiski apstrādāta pārtika) un vispārējā diēta. "Ārsts, apskatot pacientu, nosaka, kāda diēta piemērota pacientam, jo, piemēram, diabēta pacientiem ir papildu ēdienreizes, savukārt celiakijas pacientiem ēdienkartē netiek izmantoti miltu produkti," stāsta R. Namniece.

Bērni katru dienu saņem trīs siltus ēdienus – gan zivju, gan gaļas, gan dārzeņu un piena produktus. Ēdienkarti, ievērojot veselīga uztura vadlīnijas, proti, uzturvielu attiecības, izstrādā Bērnu slimnīcas dietoloģijas dienests. Ēdienkarte tiek veidota, lai slimnīcas pacienti diennaktī uzņemtu 1800–2000 kilokaloriju, kā arī tiek sabalansētas uzturvielas: olbaltumvielas (15%), tauki (līdz 30%) un pārējie ogļhidrāti.

R. Namniece uzsver: gatavojot slimnīcā maltītes, netiek izmantoti pusfabrikāti, ēdienu gatavo attiecīgajai ēdienreizei, nodrošinot katru reizi svaigu maltīti. Speciāliste arī norāda, ka sardeles pašlaik ir izņemtas no ēdienkartes, bet līdz šim tās tika dotas reizi nedēļā, jo, lai cik dietoloģijas dienests mēģinātu veidot veselīgu uzturu, ir jāņem vērā gan finansiālās slimnīcas iespējas, gan maksimāli arī bērnu vēlmes. "Piemēram, ļoti veselīga ir miežu biezputra un dārzeņu salāti, bet bērni tos praktiski neēd," saka R. Namniece, "sardeles un cīsiņi bērniem ir zināms produkts, kas nereti ikdienā tiek lietots ģimenē, tādēļ pacienti to arī labprāt ēd." Par veselīgas ēšanas paradumiem ir jāmāca ģimenē, savukārt slimnīca veselīgu uzturu pacientiem gatavo un piedāvā savu iespēju robežās.

***

Vispārējās diētas ēdienkarte:

• Brokastis – biezputra, omlete, sviestmaize un kafija ar pienu.

• Pusdienas – dārzeņu zupa, vārīti kartupeļi ar gaļas mērci un upeņu dzēriens.

• Vakariņas – plovs ar kefīru.

Avots: Bērnu slimnīca

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais