Latvijā katru dienu vienai pusaudzei tiek veikts aborts

© Scanpix

Latvijā pērn gandrīz katru dienu tika veikts viens aborts pusaudzei vecumā līdz septiņpadsmit gadiem, nra.lv norāda biedrības Papardes zieds prezidente, ginekoloģe Dace Matule. Zināšanu līmenis par reproduktīvo veselību un kontracepciju Latvijas jaunatnei ir katastrofāls.

Abortu statistika ir satraucoša arī vecuma grupā līdz 20 gadiem. „Un ja mēs, nevalstiskās organizācijas un sabiedrība kopumā nesāksim rīkoties un izglītot jauniešus, situācija kļūs tikai sliktāka,” uzsver D. Matule. Papardes zieds sadarbībā ar izglītības un veselības aprūpes speciālistiem ir izveidojuši īsfilmu sēriju, kas jauniešiem saprotamā veidā sniedz būtiskāko informāciju par attiecībām, kontracepciju, seksuālo veselību un atbildību, kas nāk līdz ar kļūšanu pieaugušiem. Īsfilmas Tava dzīve – Tava izvēle prezentācija notiks 24. septembrī kinoteātrī K Suns, un ar šo pasākumu aizsāksies Pasaules kontracepcijas dienas aktivitātes Latvijā.

Pasaules kontracepcijas dienas, kas tiek atzīmēta 26. septembrī, ietvaros arī Latvijā notiks vairāki pasākumi skolās. Kopš 2005. gada Latvijas vispārizglītojošo skolu programmās veselības mācības vairs nav. Zināšanu apguve par seksuālo un reproduktīvo veselību ir iekļauta Sociālo zinību mācību priekšmetā, kur bieži vien šie jautājumi netiek pietiekami apskatīti. „Mums ir izdevies izveidot vēl vienu materiālu, kas palīdzēs skolotājiem veidot diskusiju ar jauniešiem par pieaugšanu, attiecību veidošanu un veselīgu seksuālo dzīvi. Šīs tēmas nereti paliek neizrunātas, jo vienkārši nezinām, kā uzsākt sarunu. Filmas ir lielisks atspēriena punkts!” norāda Papardes zieda valdes priekšsēdētāja Iveta Ķelle.

Kopumā izdoti 1000 filmu komplektus, kurus bez maksas saņems visas Latvijas skolas. Paralēli filmu prezentācijām Latvijas skolās, nākamnedēļ lielākajās Latvijas studentu viesnīcās tiks izvietoti 10 000 bukletu par attiecību uzsākšanu un kontracepcijas nozīmi jauniešu dzīves plānošanā.

Svarīgākais