Farmaceiti iebilst pret kompensējamo zāļu apmaksas termiņa pagarinājumu

Latvijas Farmācijas arodbiedrība (FA) vēstulē valdībai iebilst pret kompensējamo medikamentu apmaksas termiņa pagarinājumu, jo tā var tikt kavēta aptieku darbība.

Latvijas Farmācijas arodbiedrība (FA) ir vērsusies pie Ministru prezidenta Valda Dombrovska, finanšu ministra Einara Repšes un veselības ministres Baibas Rozentāles ar vēstuli, ko parakstījuši arodbiedrības biedri.

Vēstulē paustas bažas par aptieku pastāvēšanas perspektīvām saistībā ar finanšu deficītu valsts kompensējamo medikamentu sistēmā un Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras izvirzīto priekšlikumu pagarināt valsts kompensējamo medikamentu apmaksas termiņu no viena mēneša uz diviem (skaitot no rēķina iesniegšanas dienas).

Tā kā aptiekas ar saviem apgrozāmiem līdzekļiem nevar nosegt divus mēnešus atliktus maksājumus un tām ir līgumsaistības ar zāļu lieltirgotavām, kurām savukārt ar zāļu ražotājiem, tad aptiekām šobrīd trūkst pamatotu garantiju un tās neredz iespēju piekrist valsts kompensējamo medikamentu apmaksas termiņa pagarinājumam. Vēstulē tiek jautāts arī par valsts institūciju un atbildīgo amatpersonu garantijām - vai aptiekas var droši turpināt izsniegt kompensējamos medikamentus un valsts par tiem būs spējīga norēķināties.