Par aptiekām paredz Satversmes tiesu

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrajā, galīgajā, lasījumā pieņēma grozījumus Farmācijas likumā, un tie jau pirmdien nonāks Saeimas plenārsēdē.

Tā kā atsevišķu nevalstisko organizāciju viedokļi ir kardināli pretēji un dažas no tām paziņojušas, ka nepiekrīt arī kompromisa variantam, tad domāju, ka vēršanās Satversmes tiesā ir neizbēgama, atzīst komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Saskaņā ar pašlaik vēl spēkā esošo Farmācijas likumu no nākamā gada aptiekas var piederēt tikai farmaceitiem. Farmācijas likuma sāga sākās brīdī, kad Veselības ministrija izstrādāja grozījumus, lai aptiekas tāpat kā tagad varētu piederēt ne tikai farmaceitiem, bet arī komercsabiedrībām. Izveidojās divas savstarpēji gandrīz karojošas puses, kuras pārstāv pilnīgi pretējus viedokļus par Farmācijas likuma 36. pantu.

Kā kompromisa variantu Saeimas atbildīgā – Sociālo un darba lietu – komisija izstrādāja priekšlikumu, ka aptiekas kapitālsabiedrības veidā varēs darboties, ja ne mazāk kā 50% tās daļu pieder farmaceitam vai arī tās valdē ne mazāk kā puse locekļu ir sertificēti farmaceiti. Lai būtu pārliecināti, vai šādi grozījumi ir pieņemami no juridiskā viedokļa, deputāti lūdza skaidrojumu gan Saeimas Juridiskajam birojam, gan Tieslietu ministrijai.

Tieslietu ministrijas atzinumā teikts, ka tā nesaskata juridiskas pretrunas Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas izstrādātajos Farmācijas likuma grozījumos, kā arī neredz pretrunas ar Satversmes 105. pantu, kas nosaka tiesības uz īpašumu. Savukārt Juridiskais birojs piedāvājis vien atsevišķus redakcionālus labojumus.

Piektdienas komisijas sēdē deputāti visai raiti vienojās par galīgajam lasījumam nododamo grozījumu variantu. "Savu darbu esam padarījuši, lai gan ir skaidrs, ka starp vairākām pusēm nav izdevies panākt kompromisu un vēršanās Satversmes tiesā būs neizbēgama," secināja komisijas vadītāja.

Saskaņā ar grozījumiem aptiekām, kurām darbības licence beidzas šā gada 31. decembrī un kuru darbība neatbilst likuma prasībām, būs tiesības pagarināt licenci līdz 2011. gada 31. decembrim. Pārejas periods noteikts, lai, piemēram, ja aptieku vada farmaceita asistents, viņam piedāvātu iespēju sākt studijas un papildināt zināšanas aptiekas vadīšanai. Par farmaceitiskās aprūpes veikšanu pašvaldībai vai citai personai, kura nav farmaceits, būs jāslēdz darba līgums ar sertificētu farmaceitu.

Paredzēts, ka likums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā paziņošanas, bet atsevišķi panti 2011. gada 1. janvāri – attiecībā uz aptieku īpašumtiesībām un aptiekas darbinieku un zāļu gatavotāju izglītību.

Pirmdien sasaukta Saeimas ārkārtas sēde, kuras darba kārtībā būs arī Farmācijas likums.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais