Zinātnieki radījuši vakcīnu pret stresu

Amerikāņu zinātniekiem izdevies izgudrot vakcīnu pret stresu, vēstī «Newsru.com», atsaucoties uz "The Sunday Times". Gaidāms, ka jaunās paaudzes zāles, kas cilvēkus pasargās no psiholoģiskas pārslodzes un to veselībai kaitīgajām sekām, veikalu plauktos parādīsies jau tuvākajā laikā.

Tā ziņo portāls apollo.lv

Stresa stāvokļa bioķīmisko mehānismu izdevies atklāt Kalifornijas štata Stenfordas universitātes neiroķirurģijas profesoram Robertam Sapolskim, kas pirms 30 gadiem Āfrikā sāka pētīt problēmas, kas saistītas ar dzīvnieku uzvedību. Pētījumu laikā atklājās, ka brīžos, kad zīdītājiem draud briesmas, viņu organisms izstrādā īpašus hormonus - glikokortikoīdus, kas strauji aktivizē galvas smadzeņu un visa organisma darbību, palīdzot pārvarēt dzīvībai bīstamo situāciju.

Sapolskis norāda, ka daudziem cilvēkiem šo hormonu līmenis saglabājas ļoti augsts vēl ilgu laiku pēc tam, kad tie jau «nospēlējuši» savu lomu dzīvības glābšanā. Tad hormoni kļūst toksiski, tie iznīcina galvas smadzeņu šūnas un pavājina imūnsistēmu.

Kalifornijas zinātnieki atraduši veidu, kā «izslēgt» ģenētiski izstrādāto šo hormonu «ražošanas» mehānismu, kad tie vairs nav nepieciešami. Ar gēnu inženierijas palīdzību izstrādātajā vakcīnā ir īpaši aizsarggēni, kas iedarbojas uz tām galvas smadzeņu daļām, kas pakļautas stresa hormonu negatīvajai ietekmei.

Pozitīvus rezultātus jau devuši eksperimenti ar žurkām, tagad tiek plānots vakcīnu izmēģināt arī uz cilvēkiem.

Latvijā

Iedzīvotāju apmierinātība ar dzīvi Jūrmalā turpina pieaugt, sasniedzot augstāko vērtējumu pēdējo 25 gadu laikā, atsaucoties uz Sabiedriskās domas pētījumu centra "SKDS" veikto aptauju, aģentūru LETA informēja pilsētas pašvaldībā.

Svarīgākais