Aptiekas karstajā laikā pārkāpj medikamentu uzglabāšanas nosacījumus [papildināta]

Vairākas aptiekas pārkāpj noteikumus, kas nosaka, ka zāļu uzglabāšanas telpu temperatūra nedrīkst pārsniegt plus 25 grādus, liecina biznesa portāla "Nozare.lv" novērojumi, ko apstiprināja arī Veselības inspekcijā.

Veselības inspekcija apstiprina, ka šogad veiktas 225 aptieku pārbaudes, kuru laikā konstatēts, ka zāļu uzglabāšanas apstākļi netiek ievēroti vairākos desmitos aptieku.

Kopumā 29 aptiekās zāļu glabāšanas telpās nav veikta regulāra temperatūras reģistrēšana, savukārt 13 aptiekās vispār nav uzstādītas temperatūras mērīšanas ierīces. Piecās aptiekās zāles tikušas glabātas neatbilstoši noteiktajam temperatūras režīmam.

Kā pārliecinājās "Nozare.lv", Rīgas centra aptiekās nereti gaisa temperatūra jūtami pārsniedza noteikto plus 25 grādu maksimumu. Arī aptaujātie farmaceiti atzina, ka bieži temperatūra pārsniegusi pat plus 30 grādus ne tikai aptieku priekštelpās, kur glabājas daudz medikamentu, bet arī iekšējās zāļu glabāšanas telpās.

Turklāt, kā norāda farmaceiti, aptieku īpašnieki ir informēti par radušos situāciju, taču tā netiek novērsta. "Būtu uzstādījuši kaut vienu kondicionieri," savu sarūgtinājumu biznesa portālam "Nozare.lv" pauda kādas Rīgas centra aptiekas vadītāja, kura gan nevēlējās atklāt savu vārdu.

Pēc aptiekas vadītājas biznesa portālam "Nozare.lv" teiktā, karstums ietekmē visu aptiekas klāstu. "Supozitoriji izkūst, dažādas smēres zaudē savu konsistenci. Arī zālēs var notikt neatgriezeniskas ķīmiskas reakcijas - tās zaudē savu kvalitāti un iedarbību," atzīst farmaceite.

Inspekcija aicina aptiekas rūpīgi sekot temperatūras režīmam zāļu uzglabāšanas vietās, nepieciešamības gadījumā iedarbinot gaisa kondicionierus vai medikamentus pārvietojot uz uzglabāšanas telpu ar atbilstošu temperatūras režīmu. Tāpat jāseko, lai aptiekas ieejas durvis būtu aizvērtas. Biznesa portāls "Nozare.lv" gan novērojis, ka ne visas aptiekas šos aicinājumus ievēro un karstajā laikā, lai nodrošinātu telpās pietiekamu ventilāciju, durvis pastāvīgi tiek turētas vaļā.

"Katrai aptiekai jāizvēlas telpu specifikai un finansiālām iespējām atbilstošākais risinājums, piemēram, lielu logu rūtis iespējams noklāt ar siltumu atstarojošiem materiāliem," iesaka Veselības inspekcijas pārstāve Dace Vīksna.

Viņa arī norāda, ka gadījumā, ja tiek konstatēts, ka aptiekās netiek ievēroti zāļu uzglabāšanas nosacījumi, Veselības inspekcija uzdod par pienākumu nekavējoties, vienas līdz divu dienu laikā, konstatētos pārkāpumus novērst un veic atkārtotas izpildes kontroles.

Atkārtoti konstatējot pārkāpumu, Veselības inspekcija par zāļu izplatīšanas noteikumu pārkāpumu var sniegt priekšlikumus Zāļu valsts aģentūrai aptiekas licences apturēšanai vai anulēšanai, taču Vīksna norāda, ka līdz šim Veselības inspekcijas veiktajās pārbaudēs atkārtoti pārkāpumi zāļu uzglabāšanas nosacījumu neievērošanā nav konstatēti.

Tāpat atbilstoši Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 46.panta pirmajai daļai par zāļu izplatīšanas noteikumu pārkāpumiem juridiskām personām var piemērot sodu no 300 līdz 5000 latu. Šā gada pirmajā pusgadā Veselības inspekcija pēc veiktajām pārbaudēm aptiekām par dažāda veida pārkāpumiem, tostarp par zāļu uzglabāšanas nosacījumu neievērošanu, administratīvos sodus piemērojusi 17 gadījumos.

Veselības inspekcija aicina arī iedzīvotājus rūpīgi iepazīties un ievērot zāļu lietošanas pamācību norādes, jo medikamenta kvalitāti nevar garantēt pat ražotāja noteiktā derīguma termiņa laikā, ja glabāšana nenotiek atbilstoši ražotāja norādījumiem, arī uzglabājot mājas apstākļos.

Medikamenti jāuzglabā atbilstoši lietošanas pamācības norādēm, ieteicams izvairīties no zāļu novietošanas tiešos saules staros vai blakus ierīcēm, kas vēl papildus rada siltumu. Augsta temperatūra galvenokārt iespaido ziedes un šķidras konsistences medikamentus, retāk - tabletes. Izmaiņas atkarīgas no zāļu formas un zāļu aktīvo vielu īpašībām. Zālēs samazinās aktīvo vielu daudzums, kas attiecīgi var mazināt zāļu iedarbību, jo pacients saņem mazāku zāļu devu.

Savukārt zāles, kuras atbilstoši lietošanas norādēm jāuzglabā aukstā vai vēsā vietā, ievietojot ledusskapī, noteikti vajadzētu sargāt no sasalšanas.

Zālēm, kurām nav noteikti speciāli uzglabāšanas nosacījumi, saskaņā ar šo zāļu ražotāju stabilitātes pētījumiem ir piemēroti visi klimatiskie apstākļi, kas raksturīgi konkrētai ģeogrāfiskai joslai.

Ģimenes ārste un Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide uzsvēra, ka zāļu neatbilstošai glabāšanai noteikti ir ietekme uz cilvēka veselību, tāpēc viņa arī aicina rūpīgi izlasīt medikamentu lietošanas pamācības, jo katram medikamentam tās ir atšķirīgas.

Jau ziņots, ka karstais laiks šovasar Latvijā saglabāsies līdz pat augusta vidum, kad gaisa temperatūra pārsniegs plus 25 grādus pēc Celsija skalas.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais