Latvijas slīmnīcās trūkst čūsku indes pretlīdzekļa

© f64

Daugavpils reģionālajā slimnīcā serums pret čūsku indi jau beidzies un cilvēkus nākas ārstēt ar parastajām zālēm, taču Latvijas Infektoloģijas centrs (LIC) sola, ka uztraukumam nav pamata un medikaments nedēļas laikā būs pieejams.

Kā pastāstīja slimnīcas valdes priekšsēdētājs Aivars Zdanovskis, parasti vasarās nākas ārstēt aptuveni divus čūsku sakostos, bet šogad to skaits būtiski pieaudzis un ārstēti seši čūsku sakosti cilvēki.

Situācija esot līdzīga arī citās Latgales slimnīcās, kur šie medikamenti beidzas.

Tikai dažu pēdējo dienu laikā slimnīcā nogādāti divi odžu sakosti cilvēki. Viena no viņiem ārstēšanai izmantots globulīns pret čūsku indi, ko Daugavpils mediķi aizņēmušies no saviem Krāslavas kolēģiem, otrs ticis ārstēts ar parastajām zālēm, kas šādos gadījumos nesniedz maksimālo efektu.

Latvijas Infektoloģijas centra Direktora vietniece laboratorijas jautājumos Jeļena Storoženko aģentūrai LETA sacīja, ka situācija tiekot risināta un uztraukumam nav pamata.

Pēc viņas sacītā, slimnīcas visdrīzāk bažījas, jo sākumā seruma iepirkuma konkursā uzvarēja firma, kurai nebija atļaujas zāļu ievešanai Latvijā, tāpēc konkurss tika atkārtots un veiksmīgi noslēdzās.

Tagad tiek gaidītas 50 pretčūsku seruma ampulas, kuras tiks nogādātas gan lielajām, gan reģionālajām slimnīcām.

Kā paskaidroja Storoženko, ik gadu tiekot iepirktas aptuveni 100 ampulas ar serumiem pret čūsku indi, taču parasti tās tiek iepirktas pa daļām. Tāpat tiks piegādātas arī vakcīnas pret trakumsērgu, ar kurām arī bija radušās problēmas pirmajā iepirkumā.

Zāļu valsts aģentūrā (ZVA) aģentūrai LETA norādīja, ka šā gada maijā notika sarakste ar Latvijas Infektoloģijas centru par imunoloģisko preparātu, kas nav ražoti Eiropas Savienībā, tai skaitā pretčūsku un prettrakumsērgu preparātu, pieejamību Latvijā. ZVA norādīja, ka, atbilstoši likumdošanai, izplatīšanas atļauju Latvijā nereģistrētām, trešajās valstīs ražotām zālēm drīkst izsniegt, ja pirms izplatīšanas ir veikta kvalitātes kontrole Eiropas Savienībā.

Saņemot jūnijā konkrētu iesniegumu no zāļu izplatītāja, netika iesniegti apliecinājumi par atbilstošu kvalitātes kontroles veikšanu un līdz ar to ZVA izplatīšanas atļauju atteica. Tāpēc Infektoloģijas centram nācās veikt jaunu iepirkumu, iegādājoties citu ražotāju medikamentus.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.