Alerģijas šogad moka mazāk nekā citus gadus

© Scanpix/AFP

Šogad mazāk nekā citās vasarās vērojamas gadalaikam raksturīgās alerģiju izpausmes, piemēram, tā sauktais siena drudzis, biznesa portālam "Nozare.lv" pastāstīja Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas un klīnikas "Headline" alergologs, medicīnas doktors Māris Bukovskis.

"Siena drudzim ir maldinošs nosaukums, jo tam nav nekāda sakara ar drudzi. Vasaras vidū alerģijas cilvēkiem visbiežāk rada graudzāļu ziedputekšņi, kas var izraisīt alerģiskas iesnas, acu iekaisumu un pat astmu," skaidro alergologs. "Taču šogad alerģiju intensitāte ir salīdzinoši mazāka nekā, piemēram, aizpagājušā gadā."

Kā norāda Bukovskis, alerģiju izplatību nosaka ziedputekšņu koncentrācija gaisā, kas šonedēļ esot neliela, jo graudzāļu, ceļteku, balandu un vībotņu ziedputekšņi ir vidējā līdz zemā līmenī. Vienīgais izņēmums esot nātres, taču to ziedputekšņi, kaut arī augstā koncentrācija, ir nekaitīgāki alerģiju slimniekiem.

Pēc eksperta teiktā, alerģiju pret ziedputekšņiem iespējams izārstēt ar alergēnu imunoterapijas palīdzību. Tāpat vieglākas alerģijas gadījumos iespējams izmantot plaši pieejamos antihistamīna līdzekļus vai deguna aerosolus, taču pirms tam būtu nepieciešams konsultēties ar speciālistu.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.