Pagājušajā nedēļā Infektoloģijas centrā ērces noņemtas vairāk nekā 60 cilvēkiem

Pagājušajā nedēļā Latvijas Infektoloģijas centrā speciālisti no ērcēm palīdzējuši atbrīvoties 65 cilvēkiem, liecina centra apkopotie operatīvie dati.

Līdz ar to, sākot no ērču sezonas sākuma, Infektoloģijas centra speciālisti piesūkušās ērces noņēmuši 826 cilvēkiem.

1950 ērces ir pārbaudītas, jo to vēlējušies cilvēki, kuri tās atraduši vai kuriem tās piesūkušās. 6,8% no pārbaudītajām ērcēm pārnēsāja ērču encefalītu.

Infektoloģijas centra operatīvā informācija arī liecina, ka aizvadītajā diennaktī trīs cilvēki centra stacionārā uzņemti, jo bija aizdomas par viņu saslimšanu ar ērču encefalītu.

Kā ziņots, līdz jūlija sākumam Infektoloģijas centrā ārstējušies 22 ērču encefalīta un 17 Laimas slimības pacienti.

Speciālisti atgādina, ka cilvēki, kuri inficējušies ar ērču encefalītu, vienas līdz triju nedēļu laikā var novērot gripai līdzīgus simptomus, piemēram, sāpes locītavās, paaugstinātu temperatūru. Šie simptomi var saglabāties aptuveni vienu nedēļu. Šajā laikā cilvēks var izveseļoties, taču pastāv iespēja, ka slimība progresēs - vīruss izplatīsies smadzenēs un smadzeņu apvalkos. Tālāko slimības gaitu pavada stipras galvassāpes, reiboņi, augsta temperatūra, vemšana un smags vispārējais stāvoklis.

Parasti divas trešdaļas no cilvēkiem, kas saslimuši ar ērču encefalītu, izveseļojas pēc aptuveni nedēļu ilgas smagai gripai līdzīgas slimošanas. Viena trešdaļa inficēto pārcieš smagāko slimības fāzi, kuras sekas var būt paliekošas neiroloģiskas komplikācijas. Aptuveni 1% ar ērču encefalītu inficēto mirst. Latvijā no ērču encefalīta 2008. un 2009.gadā miruši divi cilvēki.

Infektoloģijas centra speciālisti atgādina, ka gadījumā, ja ērce piesūkusies, tā jānoņem pēc iespējas ātrāk, lai mazāk encefalīta vīrusu nonāktu cilvēka organismā. Kukaini nedrīkst saspiest, jo citādi brūcē var iespiest Laima slimības baktērijas.

Vispirms ērcei uzliek spirtā, degvīnā vai smaržās samitrinātu vati, kas atslābina ērces muskulatūru. Nekādā gadījumā nedrīkst izmantot eļļu vai sviestu, jo tas kukainim izraisa vemšanu, veicinot slimības ierosinātāju iekļūšanu organismā. Pēc dažām minūtēm ērci satver ar pinceti pēc iespējas tuvāk snuķītim un ceļot uz augšu izvelk. Ja nav pincetes, var izmantot diegu, to apsienot ap ērces snuķīti un, velkot aiz abiem galiem, ērci izvelk. Ērces koduma vietu apsmērē ar dezinficējošu šķidrumu un nomazgā rokas. Rokas jāmazgā arī pēc ērces izņemšanas sunim vai kaķim, jo uz rokām var būt mikrobrūces, pa kurām slimības izraisītāji var iekļūt cilvēka organismā. Ja ērci izņemot, ādā palicis tās snuķītis, to nedrīkst tur atstāt - jādodas pēc palīdzības uz tuvāko medicīnas iestādi.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais