Jāuzmanās no saules apdegumiem

Lai sauļošanās nepārvērstos nepatīkamā piedzīvojumā, atrodoties saulē, nepieciešams ievērot vairākus piesardzības principus, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja "Mēness aptieku" pārstāve Zaiga Barvida.

"Saule mūsu organismam ir nepieciešama, tā norūda mūsu ķermeni un izstrādā rudens ziemas periodam svarīgo D vitamīnu. Sauļoties ir nepieciešams, bet tas ir jādara apdomīgi," stāsta Barvida.

Kā norāda "Mēness aptieku" farmaceite Baiba Bogomazova, saules gaismu baudīt pludmalē nevajadzētu laikā no plkst.11 līdz 15, jo tad saules stari ir visaktīvākie un ir vieglāk iegūt apdegumus.

Tāpat nevajadzētu sauļoties, nekustīgi guļot. Kā arī kāds brīdis no sauļošanās paredzētā laika ir jāpavada ēnainā vietā.

"Noteikti ir jādzer daudz ūdens - tas pasargās ķermeni no pārkaršanas," uzsver Bogomazova.

Ja saulē āda jau kļuvusi sārta un jūtama dedzināšana, jāuzvelk dabīga materiāla apģērbs. Tāpat jāizmanto saules aizsargkrēmi, izvēloties savam ādas tipam atbilstošās intensitātes aizsardzību. Krēmi pēc ilgākas peldes ūdenī būtu jāatjauno. Kā arī jāatceras par galvassegu, kas pasargās no saules vai karstuma dūriena.

Jau ziņots, ka karstuma viļņa iespaidā iedzīvotāji aptiekās visvairāk pērk sauļošanās līdzekļus un sirds medikamentus. Savukārt mazumtirdzniecībā pieprasa peldēšanās piederumus un saules aizsargkrēmus.

Latvijā

Raugoties uz nu jau samilzušo “Rail Baltica” epopeju, arvien skaidrāk iezīmējas viena ārkārtīgi būtiska lieta. Joprojām nav nekādas skaidrības, kāpēc mums šī trase ir vajadzīga. Kāda vispār ir tās jēga? Gan idejiskā, gan tīri praktiskā, jo pasaulē nekas tāpat vien nebūvējas.

Svarīgākais