PVO: jaunieši pasaulē mirst no tā, ko var novērst

Galvenie pusaudžu un jaunu cilvēku, vecumā no 10 – 24 gadiem, nāves iemesli ir ceļu satiksmes negadījumi, sarežģījumi grūtniecības un dzemdību laikā, pašnāvības, vardarbība, HIV/AIDS un tuberkuloze, liecina Pasaules Veselības organizācijas (PVO) pētījums.

PVO eksperti izanalizējuši iemeslus, kāpēc iet bojā jaunatne visā pasaulē. Lielāko daļu šo jauniešu nāves cēloņu ir iespējams novērst. Pētījums publicēts medicīnas žurnālā Lancet. Saskaņā ar tā rezultātiem gadā nomirst 2,6 miljoni jauniešu, turklāt 97% šo nāves gadījumu notikuši valstīs ar zemu vai vidēju attīstības un ienākumu līmeni. Mūsdienās pasaulē gados jaunu cilvēku skaits ir lielāks nekā tas jebkad ir bijis – 1,8 miljardi, kas ir 30% no pasaules iedzīvotāju kopskaita. Līdz šim bija pieejams maz informācijas par jauniešu nāves iemesliem globālā griezumā, secina PVO. Tāpēc pētījuma mērķis ir ievākt informāciju, lai veidotu programmas jauniešu dzīves un veselības apstākļu uzlabošanai.

Deizija Mafubelu (Daisy Mafubelu), PVO ģenerāldirektora ģimenes veselības jomā palīdze, norāda, ka jaunieši ir pārejas vecuma posmā no bērnības uz briedumu – viņi stāv uz sliekšņa, lai kļūtu produktīviem sabiedrības locekļiem, taču diemžēl viņiem netiek pievērsta pietiekama uzmanība. No pētījuma secinājumiem izriet, ka ir nepieciešamas investīcijas ne tikai veselības jomā, bet arī citos sektoros, īpaši izglītības, sociālās aprūpes, lai uzlabotu jauniešu pieejamību informācijai un atbalsta dienestiem un lai novērstu jauniešu riska uzvedību, kas var novest pie nāves.

PVO sniedz rekomendācijas vairākām sfērām – transporta, lai novērstu ceļu satiksmes negadījumus, seksuālās un reproduktīvās veselības jomā, garīgās veselības jomā, lai novērstu jauniešu pašnāvības un mazinātu vardarbības sekas. Kā viens no ieteikumiem ir samazināt līdz minimumam „nāves nesēju” – ieroču, nažu, pesticīdu, miega līdzekļu un citu – pieejamību jauniešiem un bērniem. Pēc PVO domām, īpaši svarīgi ir valstīm darīt visu, lai novērstu jauniešu inficēšanos ar tādu slimību kā HIV/AIDS, jo, ievērojot vispārzināmas profilakses patiesības, piemēram, seksuālo kontaktu laikā izmantot prezervatīvu, jaunietis no inficēšanas būs pasargāts. Tāpēc liela nozīme ir veselības izglītībai, kas klibo ne tikai Āfrikas valstīs, bet arī ES.