Mediķi palīdzējuši diviem pacientiem, kam zāles izraisījušas alerģisku reakciju

Šonedēļ Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta brigāžu mediķi slimnīcā nogādājuši divus cilvēkus, kuriem anafilaktisku šoku jeb bīstamu alerģisku reakciju radījuši lietotie medikamenti, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja NMP dienesta pārstāve Laura Bundule.

Saldus novadā kāds 60 gadus vecs vīrietis iedzēris iepriekš nelietotu pretsāpju medikamentu, kas izraisījis dzīvībai bīstamu alerģisku reakciju. Šoka rezultātā vīrietis zaudējis samaņu un krītot traumējis roku. Pie bezsamaņā esošā pacienta mediķi ieradās desmit minūšu laikā un pēc veselības stāvokļa stabilizēšanas nogādāja vīrieti slimnīcā.

Šonedēļ arī Madonā kādam 80 gadus vecam vīrietim pēc antibiotiska medikamenta lietošanas iestājās anafilaktisks šoks un bezsamaņa. Pie pacienta četru minūšu laikā ieradās NMP dienesta mediķu brigāde, kas vīrietim stabilizēja kopējo veselības stāvokli un nogādāja cietušo slimnīcā.

Mediķi atgādina, ka pirms medikamentu lietošanas, īpaši to, kas tiek lietoti pirmo reizi, jākonsultējas ar ģimenes ārstu vai farmaceitu un jāiepazīstas ar medikamenta lietošanas instrukciju. Alerģiskas reakcijas un bīstamus šoka stāvokļus atsevišķos gadījumos var radīt arī iepriekš lietoti medikamenti. Ja pēc medikamentu lietošanas iestājas bezsamaņa, vienmēr nekavējoties jāizsauc ātrā palīdzība, klāsta Bundule.

Anafilaktiskais šoks ir bīstama organisma reakcija uz alergēnu, ko var izsaukt medikamenti, insektu kodumi un noteiktos apstākļos arī atsevišķi pārtikas produkti. Šoks iestājas strauji, tādēļ nekavējoties jāizsauc ātrā palīdzība, jo bez medicīniskās palīdzības cietušajam var apstāties elpošana un sirdsdarbība.

Anafilaktiskā šoka pazīmes ir svīšana, apgrūtināta elpošana un vemšana. Cietušais kļūst bāls, nagi kļūst zili, pasliktinās asins cirkulācija un pazeminās asinsspiediens. Anafilaktiskā šoka gadījumā svarīgākais ir pārtraukt alergēna iekļūšanu organismā.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais