Ieviest "e-veselību" traucē normatīvā regulējuma neesamība

Galvenā problēma, īstenojot projektu "e-veselība", ir neesošā normatīvo aktu bāze, kas regulētu šāda veselības nozares projekta ieviešanu, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina Veselības ekonomikas centra (VEC) direktore Daiga Behmane.

"Ņemot vērā, ka "e-veselības" projekts ir tehnoloģiski sarežģīts, tajā ir iesaistīts liels skaits dalībnieku un tiks apstrādāti pacientu sensitīvie dati, tā ieviešanu apgrūtina tas, ka nav normatīvā regulējuma, pēc kā vadīties," informēja Behmane.

Kā norādīja VEC direktore, patlaban nav Ministru kabineta noteikumu, kas regulē datu elektronisko apmaiņu, bez kā "e-veselības" sistēma nevarētu darboties.

"Normatīvu izveidei bija iestrādes Veselības ministrijā, taču reorganizāciju rezultātā šie darbi apstājās, tādēļ paši veidojam normatīvo aktu izstrādes grupu, lai risinātu šo jautājumu," sacīja Behmane.

Komentējot Latvijas Ārstu biedrības prezidenta Pētera Apiņa pieņēmumus, ka "e-veselības" virzītājspēks nav veselības aprūpes atvieglošana, bet gan atsevišķu uzņēmumu intereses, Behmane uzsvēra, ka, iespējams, Apinim ir par maz informācijas par projektu, kas bieži izpaužas arī sabiedrības neziņā par "e-veselību".

Šodien notikušajā preses konferencē, kas notika pirms semināra "Informācijas drošības un personas datu aizsardzības nodrošināšana veselības nozarē", Behmane klātesošajiem pavēstīja, ka patlaban "e-veselības" trīs projektu realizācijai ir saņemts Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējums. Tas ļauj sākt strādāt pie e-pierakstu sistēmas, kas ļautu pieteikties ārsta vizītei elektroniski, e-veselības kartēm, kas saturēs medicīniska rakstura informāciju par pacientiem, un e-receptes projekta, kas ļaus informācijai par pacientiem izrakstītajām receptēm būt elektroniski pieejamām visās aptiekās.

Kopējās pašreizējās projektu izmaksas ir apmēram pieci miljoni latu, un "e-veselības" pilotprojektus plānots sākt līdz 2013.gadam.

"Projekts "e-veselība" nesīs daudz ieguvumu veselības aprūpes nozarei kopumā, kā arī ārstniecības personām un pašiem pacientiem," klāstīja VEC direktore.

Jau ziņots, ka Apinis biznesa portālam "Nozare.lv" iepriekš uzsvēra, ka projekts "e-veselība", ko izstrādājusi VM, tiekot īstenots farmācijas vai programmatūras izstrādes kompāniju, nevis pacientu interesēs. "Par to, ka šis projekts tiek īstenots biznesa interesēs, esmu pilnīgi pārliecināts," uzsvēra Apinis.

Taču Veselības ministrija kategoriski noliedza šādus Apiņa pieņēmumus.

Projektā "e-veselība" būs pieejami arī tādi pakalpojumi kā "Mans ģimenes ārsts", "Mani dati Veselības norēķinu centrā", "Mani dati jaundzimušo reģistrā", "Mani dati cukura diabēta pacientu reģistrā", "Manas potes".

Svarīgākais