Solis tuvāk jaunām bērnu slimnīcas ūdensdziedniecības telpām

© Gints Ivuškāns/f64

Labdarības akcijā Dzīvības ūdens ūdensdziedniecības telpu atjaunošanai bērnu slimnīcā Gaiļezerā pirmie rezultāti ir iepriecinoši – mēneša laikā ziedoti gandrīz 17 000 latu, lai varētu uzsākt telpu rekonstrukciju.

Akcijas organizētāji, Bērnu slimnīcas fonds sadarbībā ar laikrakstu Neatkarīgā Rīta Avīze ir apņēmības pilni akciju turpināt, lai līdz šāgada beigām mazie pacienti varētu saņemt ūdensdziedniecības procedūras jaunās un gaišās telpās.

Ūdens dzīvībai

Dzīvības ūdens ir akcija, lai bērnu slimnīcā Gaiļezerā izveidotu bērniem tik ļoti nepieciešamo Ūdensdziedniecības centru, kas katastrofālā stāvokļa dēļ jau vairākus gadus nefunkcionē. Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa stāsta, ka bērnu slimnīcai vajadzību ir ļoti daudz, taču līdz šim tieši slimnīcai Gaiļezerā bijusi pievērsta mazāka uzmanība. "Kopā ar slimnīcas pārstāvjiem lēmām, kur būtu nepieciešama pirmā palīdzība, un, apskatot hidroterapijas telpas, kuras pašlaik ir slēgtas, bija pilnīgi skaidrs, ka ir jāpalīdz," uzsver L. Dambiņa.

Telpas katastrofālas

Telpas atrodas pagrabstāvā, un skats nav no patīkamākajiem. Vannās, kuras kādreiz varēja izmantot bērnu peldināšanai, tagad vienkārši pil ūdens no savu laiku nokalpojušā krāna, lai neapplūdinātu visu stāvu. Šarko dušas mehānisms izskatās vienkārši draudīgs – to slimnīcas darbinieki pieklājīgi apklājuši ar baltu palagu, taču – jāparāda situācija, kāda tā ir... Mūsdienu apstākļos tāda izskata un tādā stāvoklī ūdensdziedniecības telpas bērniem ir nepieļaujamas.

Šā brīža situācija ir ļoti skarba, piekrīt Liene Dambiņa. 2005. gadā tika pārtraukta hidroterapija, jo Šarko dušas konsoles tālāka ekspluatācija kļuva bīstama personālam un apmeklētājiem, bet pērn tika pārtrauktas ārstnieciskās peldes bojātas ventilācijas sistēmas un tehnisko ierīču nolietojuma dēļ.

Neatkarīgās Rīta Avīzes galvenā redaktore Anita Daukšte atzīst: "Mani pārņem divējādas izjūtas – no vienas puses, prieks, ka tik daudz cilvēku ir atbalstījuši un ziedojuši, taču, no otras puses, ir žēl, ka no valsts puses nav bijis pietiekami pašsaprotami šīs telpas savest kārtībā, domājot par bērnu veselību. Turpināsim pildīt savu pienākumu pret sabiedrību un ceram, ka drīzumā varēsim turpināt labdarības akciju, lai papildus piesaistītu nepieciešamos līdzekļus."

Atbalsts mazajiem

Profesore Jevgēnija Livdāne stāsta, ka bērnu slimnīca Gaiļezerā atšķiras ar to, ka te ir vienīgā Latvijā bērnu psihiatrijas klīnika. Latvijā ik gadu apmēram 1000 dažādu vecumu bērniem, kuri ārstējas šajā klīnikā, nepieciešama nemedikamentozā terapija – dažādas ūdens procedūras, kā arī vingrošana un dažādas citas nodarbības. Taču jau vairākus gadus bērni nesaņem nekādu palīdzību un nevar veikt šo tik ļoti vajadzīgo terapiju. J. Livdāne norāda, ka ne tikai bērniem ar psihiskām slimībām ir nepieciešama ūdens dziedniecība, tā ir ļoti būtiska bērniem ar neiroloģiskām kaitēm. "Tā ir ļoti nozīmīga terapijas sastāvdaļa visiem šiem bērniem, jo tā ir visas kompleksās terapijas sastāvdaļa," saka J. Livdāne.

Akcija turpināsies

Lai atjaunotu Ūdensdziedniecības centra darbību, telpu remontam nepieciešami 50 tūkstoši latu. Bērnu slimnīcas fonds kopā ar laikrakstu Neatkarīgā Rīta Avīze un uzņēmumu Rimi uzsāka ziedojumu vākšanas akciju Dzīvības ūdens. Rimi veikalos visā Latvijā mēneša laikā tika saziedoti 16,7 tūkstoši latu. Rimi pārstāve Zane Eniņa, dāvinot Bērnu slimnīcas fondam simbolisku glābšanas riņķi, atzina, ka "savāktie ziedojumi ir gruntīga trešdaļa", lai uzsāktu telpu atjaunošanas darbus.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais