Gavars sola izveidot vienotu NMP dienestu līdz 1.jūlijam; Jūrmalas ātrā palīdzība neizpratnē

Veselības ministrs Didzis Gavars nosūtījis vēstuli Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (JL), norādot, ka vienotā Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta izveide tiks pabeigta līdz 1.jūlijam, neskatoties pat uz atsevišķu pašvaldību iebildumiem, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Oskars Šneiders.

Pašvaldības SIA "Jūrmalas ātrā palīdzība" ir neizpratnē par šādu ministra apgalvojumu un vēl arvien cer uz īpašu statusu, nepievienojoties NMP dienestam, atzina "Jūrmalas ātrā palīdzība" valdes priekšsēdētājs Uldis Ciekurs.

Jau ziņots, ka "Jūrmalas ātrā palīdzība" cer saglabāt savu statusu kā neatliekamās medicīniskās palīdzības sniedzēja Jūrmalas teritorijā. Pretējā gadījumā, pievienojoties NMP dienestam, ciestu pilsētas iedzīvotāji un viesi, uzskata Ciekurs, vienlaikus norādot, ka Jūrmalas ātrās palīdzības dienests veiksmīgi darbojas 50 gadus, tamdēļ neredz iemeslu pievienoties NMP dienestam.

Skaidrojot vienotā NMP dienesta veidošanas gaitu, Gavars uzsver, ka šobrīd dienests pārņēmis NMP funkcijas nodrošināšanu jau no 90% pašvaldību.

"Sarunā, kas mums bija nedēļu atpakaļ, Gavars solīja izveidot darba grupu mūsu jautājuma skatīšanai. Pēc šādas vēstules varam secināt, ka vai nu šī grupa nav izveidota, vai arī tajā vienpusēji tika pārstāvēti tikai NMP dienesta pārstāvji," uztraukumu pauž Ciekurs.

Saskaņā ar Ciekura teikto, Gavars arī esot solījis tikties ar "Jūrmalas ātro palīdzību", taču tas nav noticis. "Mēs, protams, ceram, ka šī tikšanās vēl notiks, citādi varam uzskatīt, ka jaunais ministrs nepilda savus solījumus. Tās būtu briesmu lietas, ja šāds ministrs būtu ielikts amatā," saka Ciekurs.

Kā vēsta Šneiders, NMP dienesta izveide veikta ar mērķi visā valstī nodrošināt vienāda līmeņa neatliekamo medicīnisko palīdzību pirmsslimnīcas posmā un saīsināt laiku, kurā nokļūst pie pacienta, jo dienests strādā pēc principa - uz izsaukuma vietu dodas tuvākā brigāde.

"Tikšanās ar Jūrmalas pārstāvjiem notika, taču VM oficiālā nostāja paliek nemainīga - atbilstoši valdībā lemtajam no 1.jūlija visā valstī nodrošinās NMP dienests. VM, protams, cer, ka "Jūrmalas ātrā palīdzība" izvēlēsies pievienoties šim dienestam, taču izņēmumu nebūs," norāda Šneiders.

Strādājot vienotā sistēmā, pie pacienta operatīvi varēs tikt nosūtītas arī augstāka līmeņa specializētās mediķu brigādes, kas iepriekš nebija visās pašvaldību NMP stacijās. Tāpat būs iespēja saņemt vecākā dežūrārsta atbalstu, konsultējoties medicīniskos jautājumos, lai labāk palīdzētu pacientam izsaukuma vietā vai pa ceļam uz slimnīcu. Lai nodrošinātu operatīvu NMP izsaukumu izpildi, vienotajam dienestam šā gada martā tika piešķirts tiešā iezvana numurs 113, pa kuru tuvākajā laikā visā valstī varēs izsaukt ātro palīdzību. Atsevišķām teritorijām paliekot ārpus dienesta apkalpes zonas, tajās ciestu iedzīvotāji, jo nevajadzīgi pagarinātos izsaukumu izpildes laiks un mediķu ierašanās pie pacientiem, ziņo Šneiders.

Kā vēstulē norāda Gavars: "Vienotā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta izveide jāpabeidz līdz 1.jūlijam, neskatoties uz atsevišķu pašvaldību iebildumiem. Visu iedzīvotāju kopējās interesēs ir saņemt vienlīdz augsti kvalificētu neatliekamo medicīnisko palīdzību pirmsslimnīcas etapā, un valstī to var nodrošināt tikai valstiski vienots dienests."

Kā ziņots, pašvaldības SIA "Jūrmalas ātrā palīdzība" pagājušajā nedēļā tikās veselības ministru par pievienošanos NMP dienestam.

"Ministrs līdz tam nebija īsti izpratis, par ko mēs cīnāmies un kur ir problēmas neatliekamajā medicīniskajā palīdzībā, tādēļ nākamnedēļ paredzēta vēl viena tikšanās," vēstīja Ciekurs, vienlaikus norādot, ka nekādi lēmumi par lietas būtību netika pieņemti, tamdēļ "Jūrmalas ātrās palīdzības nākotne vēl ir miglā tīta".

Tikšanās laikā Gavars ieteicis izveidot darba grupu, kas nodarbotos ar situācijas izvērtēšanu un palīdzētu pieņemt lēmumu.

Svarīgākais