Ūdens dziedēs mazos pacientus

© nra.lv

Ūdensdziedniecība bērniem ar neiroloģiskām un garīgās veselības saslimšanām nav ekstra – tā ir pašsaprotama ārstēšanas sastāvdaļa un pamata vajadzība mūsu slimnīcā, uzsver bērnu slimnīcas Gaiļezers mediķi, kuri ikdienā strādā ar mazajiem pacientiem.

Diemžēl neapmierinošā, pat katastrofālā ūdensdziedniecības telpu stāvokļa dēļ pašlaik šīs procedūras mazajiem pacientiem nav pieejamas, taču ir ļoti, ļoti nepieciešamas. Turpinoties laikraksta Neatkarīgā un Bērnu slimnīcas fonda kopīgi organizētai labdarības akcijai Dzīvības ūdens, mediķi ar cerībām raugās uz tuvāko nākotni, kad mazajiem pacientiem jau varēs veikt ūdens terapijas procedūras atjaunotās telpās.

Tikpat svarīga kā zāles

Bērnu slimnīcas Gaiļezers Psihiatrijas klīnikas virsārsts Arnis Riževs sarunā ar Neatkarīgo stāsta, ka ūdens dziedniecības procedūras bērnu slimnīcā var uzskatīt par vēsturisku tradīciju, jau pirms vairāk nekā 20 gadiem ūdensdziedniecība tika izmantota neiroloģiskā profila pacientu ārstēšanā. Kad slimnīcā atvērās Psihiatrijas klīnika, šīs ūdensdziedniecības procedūras sāka izmantot arī pacientiem ar psihiskām saslimšanām. "Tā ir pasaulē novērtēta un atzīta terapija gan neiroloģiskiem, gan psihiatrijas pacientiem un ir viena no būtiskākajām nemedikamentozās terapijas sastāvdaļām," uzsver A. Riževs. Parasti pacientiem tiek piemērota kombinēta terapija atkarībā no veselības traucējumu būtības, bet mūsdienās vairs nav tā, ka pacientam piemēro tikai un vienīgi ārstēšanu ar medikamentiem, gluži otrādi – ir daudzi pacienti, kuru ārstēšanā izmanto tikai "bezmedikamentu terapiju". Tas nozīmē psihologa, psihoterapeita palīdzību, fizioterapiju un ūdensdziedniecību.

Ūdens dziedē

Ūdens iedarbība uz organismu ir vispārzināma. Bet kāpēc ūdens ir tik būtisks neiroloģisku un psihisku saslimšanu gadījumos?

Bērnu slimnīcas Rehabilitācijas dienesta vadītāja Irina Trušina stāsta, ka ūdens procedūrām piemīt gan stimulējoša, gan atslābinoša, relaksējoša, gan tonizējoša iedarbība uz centrālo un veģetatīvo nervu sistēmu. Pacientiem ar neiroloģiskām saslimšanām ūdens procedūras ir plaši izmantojamas – kā piemēru I. Trušina min mazos pacientus ar bērnu cerebrālo trieku, paralīzi, parēzi, pacientus ar dažādām traumām, kuriem ūdens procedūras var dot lielu ieguldījumu atveseļošanās procesā.

A. Riževs stāsta, ka liela daļa pacientu ir līdz gada vecumam un ar attīstības traucējumiem, kam par iemeslu dažkārt ir dzemdību traumas. "Mazuļi negriežas, neveļas, nevar nosēdēt, vienkārši bērnu attīstība ir aizkavēta. Arī šiem mazuļiem ūdens terapija ir ļoti būtiska, un agrīnā rehabilitācija dod rezultātus, taču uzsveru – ļoti liela nozīme ir vecāku līdzdalībai!" saka dakteris.

Uzmundrina un nomierina

Otra pacientu grupa, kuriem ūdensdziedniecība nav pārvērtējama, ir bērni ar psihiskām saslimšanām. Profesore R. Andrēziņa skaidro, ka tā palīdz gan bērniem ar uzmanības deficītu un hiperaktivitāti, gan pusaudžu depresiju, gan visu veidu psihomotorā uzbudinājuma gadījumos. Bērns ir haotisks, pārmērīgi kustīgs, vārdos un darbos agresīvs, neprognozējams – te var izmantot nomierinošas vannas, baseinu, citā gadījumā, ja bērns ir apātisks vai viņam ir depresija, – stimulējošas ūdens procedūras. Stimulējošas ūdens procedūras un baseinu izmanto neirotisko ēšanas traucējumu ārstēšanā, bet uzvedības traucējumus bērniem un pusaudžiem palīdz labot nomierinošas vannas. Visas ūdens terapijas procedūras ir noderīgas garīgās attīstības aiztures, mācīšanās prasmju un iemaņu traucējumu gadījumos. "Ir bērni, kuri ļoti maz guļ, un vislabākais līdzeklis ir nomierinoša vanna," stāsta R. Andrēziņa. Savukārt Šarko duša (nosaukta par godu franču ārstam, kas dāmas senos laikos ievietoja pītā grozā un peldināja zem stipras ūdens strūklas) noder apātiskiem bērniem, kuriem tiek novērots spēku izsīkums un pazeminātas spējas mācīties. Tā it kā sapurina cilvēku un iedarbojas ne tikai fiziski, bet arī psihoterapeitiski.

Nelūdz ekstru

Irina Trušina atzīst: sākumā ļoti daudz izmantojām šīs telpas un pat līdz pēdējam brīdim, taču pašlaik situācija ir tik kritiska, ka telpas lietot nedrīkst. "Izlīdzamies ar krīzes risinājumu, bērnus peldinām mazās vanniņās, bet tas nav pieņemams, tāpēc ar lielām cerībām raugāmies uz labdarības akciju, kas mums palīdzētu piepildīt šo sapni – atjaunot ūdensdziedniecības telpas mūsu slimnīcā," saka I. Trušina.

Atjaunotajās telpās pēc ārstējošā ārsta nozīmējuma mazajiem pacientiem būs pieejamas visdažādākās procedūras – skābekļa, sāls, pērļu un minerālvannas, ārstnieciskās peldes, dažādu veidu dušas, arī Šarko duša un kontrastdušas, zemūdens masāža, kas ir alternatīva parastajai masāžai un īpaši noderīga bērniem, kuriem parasto masāžu nevar veikt jutības un citu iemeslu dēļ.

Mēs nelūdzam ekstru, vēlreiz uzsver mediķi, bet to, kas mūsu mazajiem pacientiem ir ļoti būtiski – ūdensdziedniecību, lai viņi ātrāk un veiksmīgāk varētu veseļoties. Bērnu psihiatrijas klīnikā Gaiļezerā ārstējas līdz 1000 pacientiem gadā, neiroloģijas nodaļā vidēji no 900 līdz 1000 pacientiem gadā.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais