Aptieku asociācija: ES Farmācijas grupa ir lobija organizācija

Eiropas Savienības Farmācijas grupa (ESFG) ir lobija organizācija, kas pārstāv nevalstisko sektoru, līdz ar to tās viedoklis aptieku īpašumtiesību jautājumā nav Eiropas Savienības (ES) oficiālā nostāja, biznesa portālam "Nozare.lv" uzsvēra Aptieku īpašnieku asociācijas prezidents Tālis Talents.

"Ir apsveicama ESFG iniciatīva paust savu viedokli par aptieku īpašumtiesību jautājumu Latvijā, taču tās viedoklis ir jāuztver tieši tāpat kā jebkuras citas nevalstiskas organizācijas pausts skatījums. Tas nekādā ziņā nevar pārstāvēt ES oficiālo institūciju viedokli," akcentēja Talents.

"ESFG, nosūtot vēstuli Saeimai un neņemot vērā Latvijas iedzīvotāju viedokli, ir tiešā veidā iejaukusies neatkarīgas valsts likumdošanas procesā. Šāds precedents var kaitēt ES tēlam kopumā un vājināt Latvijas iedzīvotāju vērtējumu par dalību ES. Slēdzot lielu skaitu aptieku un samazinot zāļu pieejamību iedzīvotājiem, laukos tikai pieaugs skepse pret ES," brīdina Aptieku īpašnieku asociācijas vadītājs.

Kā ziņots, ESFG ģenerālsekretārs Džons Čeivs Saeimai adresētā atklātā vēstulē aicināja neveikt grozījumus Farmācijas likumā, kas stāsies spēkā 2011.gada 1.janvārī.

Vēstulē teikts, ka, ņemot vērā Latvijā notiekošās diskusijas par aptieku īpašumtiesībām likuma izmaiņu kontekstā, ESFG vēloties pievērst uzmanību faktam, ka neatkarīgas aptiekas modeli atbalstot vairākas ES dalībvalstis. Šajās valstīs, tostarp Vācijā, Francijā, Spānijā un Itālijā, pieņemtie lēmumi liecinot, ka neatkarīga, farmaceitiem piederoša aptieka esot labākais veids, kā nodrošināt profesionālu neatkarību un novērst situāciju, kurā bīstamas zāles tiek tirgotas kā parastas preces.

Pētījumu centra SKDS maijā veiktās aptaujas dati liecina, ka, izvēloties aptieku, 74% aptaujāto vērtē tās atrašanās vietu, un tikai 3% cilvēku ir svarīgi, kas ir aptiekas īpašnieks. Tajā pat laikā, atbildot uz jautājumu, vai satraucošs ir fakts, ka pēc Farmācijas likuma stāšanās spēkā, iespējams, varētu samazināties aptieku skaits, apstiprinoši atbildēja 61% aptaujāto iedzīvotāju, turklāt 25% aptaujāto šis fakts šķita pat ļoti satraucošs. 36%aptaujāto tas drīzāk satrauca nekā nesatrauca.

Farmācijas likums tika pieņemts 2001.gadā. Tajā tika paredzēti desmit pārejas gadi, lai neatbilstošos aptiekas uzņēmumus pārkārtotu atbilstoši likuma 36.panta 1.daļas prasībām, kas paredz, ka vispārēja tipa aptieku drīkst atvērt tikai farmaceits vai ar veselības ministra atļauju - pašvaldība tās administratīvajā teritorijā. Vispārēja tipa aptieka var piederēt tikai farmaceitam vai pašvaldībai.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais