Latvijas pacienti labprātāk ārstējas Igaunijā

Arvien vairāk Valkas iedzīvotāju, pēc vietējās slimnīcas slēgšanas, medicīnisko palīdzību meklē nevis Valmieras slimnīcā, bet Valgas slimnīcā. Līdz ar to arī nauda no Latvijas veselības aprūpes budžeta nonāk pie kaimiņvalsts mediķiem, šodien ziņoja Latvijas Neatkarīgā televīzijas raidījums "Top 10".

Pērn slimnīcu Valgā apmeklēja apmēram 70 Latvijas pacienti. Taču šogad šis skaits ir krietni audzis un piecos mēnešos pie igauņu dakteriem vērsās jau 80 Latvijas iedzīvotāji. Tikmēr Vidzemes slimnīcā pēc neatliekamās palīdzības vērsušies 35 valcēnieši.

"Tur ir lētāk. Ja jāpaliek slimnīcā, par dienu jāmaksā tikai 25 kronas - tas ir lats un 12 santīmi, Latvijā - deviņi lati," skaidro kāda Valkas iedzīvotāja, uzsverot, ka viņa divās dienās nevarot nopelnīt tik daudz, lai vienu dienu pavadītu Valmieras slimnīcā.

Doties pie igauņu dakteriem daudzus mudina Eiropas veselības apdrošināšanas karte, kas teju katram Valkas iedzīvotājam ir makā. Šī apdrošināšanas karte, ko var saņemt bez maksas, apliecina tiesības saņemt neatliekamo mediķu palīdzību jebkurā Eiropas Savienības dalībvalstī. Cilvēks saņems aprūpi ar tādiem pašiem nosacījumiem, kādi tiek piemēroti konkrētās valsts iedzīvotājiem.

Kopš 2004. gada, kad Latvijas iedzīvotājiem tā ir pieejama, interese par Eiropas apdrošināšanas karti ir tikai augusi un jau izsniegtas vairāk nekā 220 900 kartes.

Tās iedzīvotāji izmantojuši, saņemot neatliekamo medicīnisko palīdzību visā Eiropas Savienībā. 2009.gadā Latvija citām valstīm par medicīniskās palīdzības sniegšanu Latvijas cilvēkiem pārskaitījusi 941 000 latus. Visvairāk Vācijai, Zviedrijai, Norvēģijai. Tomēr pārskaitītās summas nenozīmē, ka tieši Vācijā vai Zviedrijā Latvijas iedzīvotāji visbiežāk saņēmuši mediķu palīdzību. Tajās valstīs ir dārgāki pakalpojumi, tāpēc arī summas ir iespaidīgākas.

Uz Igauniju pērn pārskaitīti 13 500 lati.

Uz Valgas slimnīcu Valkas iedzīvotāji dodas, lai saņemtu ne tikai neatliekamo medicīnisko palīdzību, bet arī citus pakalpojumus. Slimnīcas ārste, Latvijas iedzīvotāja Ērika Kaša apliecina, ka Valgas slimnīcu kā dzemdību vietu izvēlas arī Latvijas topošās māmiņas.

"Valkas sievas saka, ka negrib braukt uz Valmieru, jo tā ir sveša. Turklāt autobusa izdevumi. Uzskata, ka vienkāršāk ir te atnākt," skaidro ārste.

Turklāt Igaunijā par dzemdībām nav jāmaksā, par brīvu ir arī netradicionālie dzemdību veidi.

Valgas slimnīcas vadītājs Mareks Sēre uzsver, ka arī Valgas slimnīca ir ieinteresēta, lai pacienti no Latvijas izmantotu ārstniecības pakalpojumu - jo vairāk pacientu, jo mazāks risks, ka slimnīcu varētu slēgt, turklāt budžetā ienāk papildu nauda.

Vidzemes slimnīcas izpilddirektors Jānis Batalauskis norāda, ka pacientu strauju aizplūdumu uz Valgu pagaidām neizjūtot, tāpēc neesot pamata satraukumam, ka uz kaimiņvalsti aizplūst liela Latvijas nauda. Nepieņemami ir tikai tas, ka Igaunijā sāk ārstēties, bet Latvijā pabeidz.

Tomēr, kā apgalvo Valgas slimnīcā, pēc mediķu palīdzības sniegšanas daudzi Latvijas pacienti netraucas uz Latvijas slimnīcām un turpina ārstēties pie igauņu dakteriem, tāpēc esot cerības, ka jau pēc gada Valgas slimnīcu apmeklēs lielākā daļa Valkas iedzīvotāju un nauda, ko varētu saņemt Latvijas mediķi, aizies igauņiem.

Svarīgākais