Veselībā pārdalīs arī sociālo spilvenu

Divdesmit miljonu latu jaunais veselības ministrs Didzis Gavars cer rast, pārdalot pašreizējo veselības aprūpes budžetu, slimnīcām novirzot daļu sociālā spilvena naudas, savukārt vēl 25 miljonus latu viņš cer sagaidīt no valdības, proti, valsts budžeta.

Pagaidām ministrs nevar atbildēt uz jautājumu, kas notiks, ja valdība šādu naudu nepiešķirs. Iespējams, par veselības aprūpes pakalpojumiem būs jāmaksā iedzīvotājiem.

Lai jau vasarā iedzīvotāji varētu saņemt neatliekamo palīdzību slimnīcās, Veselības ministrijai (VM) papildus jāatrod 45 miljoni latu. Valsts parāds slimnīcām vien jau tuvojas 20 miljoniem latu – slimnīcas sniedz palīdzību daudz lielākam pacientu skaitam, nekā atvēlētais finansējums pieļauj. Kompensējamo medikamentu finansējumā jau ir viena miljona latu liels iztrūkums.

Jaunais ministrs ziņojumu par situāciju veselības aprūpē iesniegs valdībā līdz 8. jūnijam. "Jābūt konkrētiem aprēķiniem, detalizētai pakalpojumu analīzei, lai par šo jautājumu valdībā ziņotu. Šī nauda ir noteikti jāatrod, jo tas skar visus iedzīvotājus, arī valdības locekļus. Ja šo naudu papildus neatrod – tad palīdzību nav iespējams sniegt," īss ir ministra viedoklis. Viņaprāt, brīdī, kad nozares speciālisti piedāvās situācijas analīzi un iespējamos risinājumus, jāseko kopējam politiskam lēmumam.

Daļu naudas no minētajiem 20 miljoniem latu, kurus varētu pārdalīt nozares iekšienē, iegūtu, apturot attīstības projektus Valsts zāļu aģentūrā un Latvijas Infektoloģijas centrā, ietaupot četrus miljonus latu, un pārdalot sociālā spilvena naudu veselībā, kas paredzēta trūcīgo personu ārstēšanai. Pašlaik spilvens trūcīgajiem finansē vien pacientu iemaksu, bet tie ir tikai 10% no izmaksām, atlikušos 90% pieliek valsts budžets. VM cer visas izmaksas segt no aizdevuma. Pacienti no tā tikai iegūtu, jo lielākam skaitam cilvēku būtu pieejama ārstēšanās. Ar Pasaules banku šāda ideja esot saskaņota. Tāpat šogad, līdzīgi kā pērn, par 10 procentiem iecerēts samazināt gultasvietu skaitu.

Maksa par pakalpojumu: 0.00 LVL

Svarīgākais