Latvijas iedzīvotājus izmantojot pētījumos ar bīstamām zālēm

Latvijas iedzīvotāji ir izmantoti medikamentu eksperimentos, kas, pēc speciālistu teiktā, paaugstina risku saslimt ar sirdstrieku un var beigties arī ar cilvēka nāvi, šodien raksta laikraksts "Telegraf".

Lai gan diabēta slimniekiem paredzēto zāļu "Avandia" ražotājs jau tiesājas ar gandrīz pieciem tūkstošiem no medikamenta blaknēm cietušo pacientu un kompensācijās bijis spiests izmaksāt aptuveni 60 miljonus dolāru, uzņēmums grib pierādīt, ka zāles ir nekaitīgas. Uzņēmums gatavojas pasūtīt papildu izmēģinājumus vairākās pasaules valstīs, tostarp arī Latvijā.

Reklāma

Latvijā eksperimentus veikt ir daudz lētāk nekā, piemēram, ASV vai Rietumeiropas valstīs. Latvijā eksperimenta dalībnieks saņem 500 līdz 1000 dolārus, bet citviet pasaulē cilvēks par to prasa krietni vairāk, laikrakstam norāda zāļu ražošanas kompānijā "Olainfarm".

Latvijā laikā no 2005. līdz 2008. gadam ir notikuši divi diabētiķu zāļu izmēģinājumi, laikrakstam atzīst Zāļu valsts aģentūrā, tomēr norāda, ka informācijas par jauniem eksperimentiem viņiem neesot.

Aģentūrā gan atklāj, ka jau 2008. gadā speciālisti ir brīdināti, ka šo medikamentu nedrīkst izmēģināt uz cilvēkiem, kam ir sirdskaites, vai gados vecākiem cilvēkiem. Tomēr aģentūra apgalvo, ka Latvijā nav bijuši nāves gadījumi pēc šo zāļu lietošanas. Un medikamentu "Avandia" var iegādāties arī aptiekās.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais