Valsts parāds slimnīcām sasniedzis 16,5 miljonus latu

Valsts parāds slimnīcām par to sniegtajiem pakalpojumiem aprīlī palielinājies par 4,79 miljoniem latu, līdz maija sākumam sasniedzot 16,59 miljonus latu, liecina Veselības norēķinu centra apkopotā informācija par līdzekļu izlietojumu stacionārajā aprūpē janvārī-aprīlī.

Gada pirmajos četros mēnešos slimnīcas pacientu aprūpei kopumā iztērējušas 45,59 miljonus latu jeb par 57,9% vairāk, nekā paredz tām piešķirtais finansējums.

Plānoto 64,42 tūkstošu pacientu vietā medicīniskā palīdzība stacionāros sniegta mazliet vairāk nekā 107 tūkstošiem iedzīvotāju.

Tā ziņo portāls tvnet.

Vislielākais līdzekļu pārtēriņš gada pirmajos četros mēnešos ir izveidojies Alūksnes slimnīcā, kur slimnieku ārstēšanai tērēts teju piecas reizes vairāk, nekā paredzēts slimnīcai atvēlētajā finansējumā. Tikpat kritiska situācija ir izveidojusies arī Krāslavas slimnīcā, kas tai pieejamo budžetu pārtērējusi par 365% jeb 91,79 tūkstošiem latu.

Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā palīdzības sniegšanai tērēts par 5,9 miljoniem jeb 79,34% vairāk, nekā paredz budžets, bet Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā pieejamais finansējums pārsniegts par aptuveni 4,16 miljoniem latu.

Savukārt septiņas reģionālās neatliekamās palīdzības slimnīcas gada četros mēnešos tērējušas par 3,99 miljoniem latu vairāk, nekā paredzēts to budžetā.

Vislielākā pārstrāde ir izveidojusies Rēzeknes slimnīcā, kas pacientu ārstēšanai tērējusi par 154% jeb 663,4 tūkstošiem latu vairāk. Par 99,7% jeb 453,2 tūkstošiem latu valsts atvēlēto finansējumu pārsniegusi arī Jelgavas slimnīca.

Jau vēstīts, ka valsts parāds slimnīcām par to sniegtajiem pakalpojumiem gada pirmajā ceturksnī sasniedza gandrīz 11,8 miljonus latu.

Latvijā

Latvijas Universitātes (LU) fonds saņēmis vienu miljonu eiro lielu ziedojumu no uzņēmuma "MikroTik" Eksakto zinātņu un tehnoloģijas fakultātes un Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes atbalstam, informē augstskola.

Svarīgākais